Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SLUČAJNOST? 11 svjetskih zvijezdi koje su ‘umrle’ od lijekova na recept

SLUČAJNOST? 11 svjetskih zvijezdi koje su ‘umrle’ od lijekova na recept

lijek-na-receptBrojne talentirane svjetske zvijezde vodile su buran život, te ga prerano i tragično skončale. Iako su većina od njih konzumirali alkohol i ilegalne droge, ima onih kojima su lijekovi na recept presudili. Mi smo se prisjetili deset zvijezdi koje je zadesila takva sudbina

Marylin Monroe

Kraljica ove liste je najveća seksi ikona koja je ikada živjela. Marilyn Monroe djetinjstvo je provela u udomiteljskim domovima da bi ubrzo postala jedna od najpopularnijih zvijezda svih vremena. Još dok je studirala glumu, Marylin je počela dobivati pohvale i priznanja.

Tako je bila nominirana za nagrade Zlatni globus i BAFTA, da bi na posljetku za ulogu u filmu Some Like it Hot, osvojila Zlatni globus.

Život ove seksi plavuše obilježila su čak tri propala braka, brojne turbulentne veze i tri pobačaja. Kako je patila od nesanice često je posjećivala doktora koji bi joj prepisivao razne tablete za spavanje. U 36. godini pronađena je mrtva u svojem stanu. Policijskom istragom utvrđeno je da je Marylin umrla od predoziranja tabletama za smirenje. Nakon njezine smrti razvijale su se razne teorije.

Tako su jedni tvrdili da je njezina smrt bila politički čin, drugi da je počinila samoubojstvo, a treći da je prekomjerna konzumacija tablet kriva za sve. Američki filmski institute Monroe je dodijelio šesto mjesto najveće zvijezde svih vremena.

Elvis Presley

Istinska legenda 20. stoljeća, Elvis Presley uvijek će ostati u pamćenju kao pjevačka ikona od čije su pojave doslovce svi padali na koljena. Njegovo zanosno mrdanje bokovima djevojkama je oduzimalo dah i baš svaka ga je željela imati samo za sebe. Svi su se slagali – Elvis je kralj! Nažalost, u posljednjim godinama svojeg života Elvis gubi svoje epitete seks simbola.

Postaje debeo i ovisan o svim mogućim drogama. 16. kolovoza, 1977. godine, točno na dan kada je imao u planu započeti novu turneju, Elvis je pronađen na podu kupaonice. Unatoč trudu liječnika bolnice ‘Baptist Memorial’ u Memphisu, Elvis je izgubio bitku sa životom.

Uzrok njegove smrti bilo je teško ustanoviti. Sumnjalo se da je smrt uzrokovala reakcija na kodein, srčani udar koji je nastupio zbog proširenja arterije ili pak srčani udar uzrokovan predoziranjem. Ipak, ustanovljeno je da je Elvis na dan svoje smrti imao 14 različitih droga u svojem tijelu.

‘U prvih osam mjeseci 1977. godine bilo mu je propisano više od 10.000 sedativa, amfetamina i narkotika’, rekao je tada Elvisov liječnik i time potvrdio da je Presley preminuo od posljedica predoziranja. Nakon smrti Elvis je posthumno dobio tri Grammyja za životno djelo.

Michael Jackson

Kralj popa, Michael Jackson na sceni se pojavio kao neodoljivo sladak, najmlađi član grupe The Jackson Five. Michael je brzo odrastao i otkrio plastične operacije u koje se zaljubio. Kako je vrijeme prolazilo Jackson je mijenjao svoj izgled i postajao sve veća zvijezda.

Uz veliku popularnost pratili su ga i neugodni medijski napisi. Tako je više puta bio optuživan za zlostavljanje djece. Unatoč velikoj slavi koja je sa sobom donosila puno novaca, posljednjih godina života Michael je zapao u bankrot. Shodno tome, odlučio je organizirati povratničku turneju This is it.

Nažalost, zbog zdravstvenih tegoba i godina koje su ga sustigle, Michael nije dočekao ni početak turneje, već je pronađen mrtav u iznajmljenom stanu blizu njegova ranča Neverland. Njegova je smrt, zbog propofola i benzodiazepina u tijelu, bila proglašena ubojstvom.

Zbog ubojitog koktela lijekova, Jacksonovu liječniku u kolovozu ove godine slijedi suđenje. Unatoč brojnim kontroverzama koje s pratile kroz život, Michaelovu je sahranu gledalo milijun obožavatelja, a njegovi su albumi postali najprodavaniji albumi ikada.

Heath Ledger

Holivudski ljepotan Heath Ledger iako je započeo svoju karijeru ulogama u teen komedijama, pravim filmoljupcima ostao je u sjećanju po ulogama u hit filmovima: Planina Brokeback i The Dark Knight. U siječnju 2008. godine Heath je preminuo od koktela šest lijekova koji su mu bili propisani od liječnika.

Naime, kako se glumac godinu dana ranije počeo žaliti na nesanicu liječnik mu je prepisao tablet za spavanje, protiv depresije i anksioznosti, te protiv bolova i prehlade.

No, problem je što je obdukcijom ustanovljeno da je Heath osim lijekova uzimao i droge, oxycodone i hydrocodone, koje su presudile njegovom životu. Izvor nedozvoljenih supstanci u Heathovu tijelu još uvijek nije utvrđen no sumnja se da je za njih zaslužna glumica Mary-Kate Olsen.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix bio je najveći gitarist svih vremena. Svi koji su barem jednom čuli njegov famozan rif na gitari, nikada ga nisu zaboravili. Nakon dugogodišnje i upečatljive glazbene karijere Hendrix je kraj svojeg života dočekao 18. rujna 1970. godine. Nakon jednog od brojnih noćnih izlazaka, Jimi se u rane jutarnje sate vratio u stan svoje djevojke, u Londonu.

Kako nije mogao zaspati uzeo je devet pilula za spavanje, koje je podizao na liječnički recept. Kako nije znao da su te pilule Belgijskog porijekla puno jače nego one koje je inače uzimao, Hendrixu je pozlilo, te se ugušio u vlastitoj bljuvotini. Oko njegove smrti vodile su se brojne rasprave.

S jedne strane njegov je doktor, koji je i prepisao lijekove, tvrdio da je presudilo to što je Jimi bio pijan, dok je druga strana tvrdila kako u Hendrixovu tijelu nije uopće bilo alkohola, te da je mogao biti spašen.

Judy Garland

Lijepo lice kojeg se svi sjećaju iz legendarnog filma Čarobnjak iz Oza, glumica Judy Garland ostvarila je zavidnu filmsku karijeru, bila nagrađivana glumica, te iza sebe ostavila pet propala braka i troje djece, od toga dvije poznate kćerke Lizu Minelli I Lornu Luft.

Tijekom života Garland se borila sa financijskim problemima i bila jako nesigurna u svoj izgled. Još kao mlada djevojka često je konzumirala amfetamine preko dana i antidepresive noću. U lipnju 1969. godine, Judy je pronađena mrtva u svojem toaletu.

Obdukcijom je ustanovljeno da je glumica preminula od predoziranja antidepresivima. Judy Garland posthumno je imenovana najvećom filmskom ženskom zvijezdom ikada te joj je dodijeljen Grammy za životno djelo.

Keith Moon

Legendarni bubnjar grupe The Who, Keith Moon živio je kontroverznim načinom života i prema sebi se ponašao destruktivno, što se često znalo vidjeti i na njegovim koncertima. Keith je umro pod utjecajem kombinacije njegovog impulzivnog ponašanja, nastojanja da se ostavi alkohola i neprimjerenih lijekova koje je uzimao.

Kada je promijenio doktora, koji ga nije baš simpatizirao, on mu je propisao lijek Clomethiazole, koji mu je trebao pomoći u odvikavanju od alkohola. Nakon provoda sa Paulom i Lindom Mc Cartney, 1978. Godine, Keith je uzeo 32 tablete i umro.

Anna Nicole Smith

Svjetski poznata seks –bomba, Anna Nicole Smith uvijek je bila poznata po razuzdanom životu kojeg je vodila. Karijeru je započela kao Plaboyjeva zečica da bi kasnije radila kao model za brojne poznate modne kuće. Posljednjih godina života javnost je zabavljala svojim ljubavnim problemima i bračnim zavrzlamama.

Tako su njezini bivši Howard Stern i Larry Birkhead, oboje vjerovali ds su očevi Annina sina Daniela. Na posljetku se DNK analizom ispostavilo da je Danielov otac Birkhead. 2006. godine Annin se sin predozirao Zoloftom i metadonima.

žalost, ni to nije bilo dovoljno da Anne postane malo opreznija sa svojom konzumacijom antidepresiva, pa je 8. veljače 2007. godine otišla stopama svojeg sina i preminula od predoziranja u hotelskoj sobi, na Floridi.

Russell Tyrone Jones

Reper i producent Rusell Tyrone Jones, poznatiji kao Old’ Dirty Bastard odlikovao se šarolikim karakterom. Poznat po svojim odličnim vokalnim sposobnostima Rusell je ubrzo izgradio karijeru renomiranog solo pjevača.

Kao što i priliči bahatom stilu života jednog repera, Russel je za vrijeme života bio optužen za pokušaj krađe, neplaćanje alimentacije, te je čak dva put bio nastrijeljen. Nakon što je preživo sve ove nedaće, Russel je samo dva dana prije svojeg 36- rođendana kolabirao u RZA glazbenom studiju.

Tada je ustanovljeno da je reper preminuo od predoziranja kokainom i propisanim opijatom Tramadolom.

Brittany Murphy

Holivudska slatkica Brittany Murphy ostala je u sjećanju po brojim ulogama ostvarenim u filmovima poput: Clueless, Just Married, 8 Mile… Njezinog zaraznog osmijeha i toplih smeđih očiju zasigurno će se svi zauvijek sjećati. Posljednje godine života provela je u braku s redateljem Simonom Monjackom s kojim je živjela u Los Angelesu.

U rano jutro, 20. studenog, 2009. godine Brittany se onesvijestila u njihovom zajedničkom domu. Iako je suprug odmah pozvao Hitnu, mladoj glumici nije bilo spasa, te je preminula po dolasku u bolnicu.

Obdukcijom je ustanovljeno kako je Murphy preminula od upale pluća pospješenom prekomjernom konzumacijom antidepresiva. Tek nekoliko mjeseci kasnije, njezin je suprug umro od anemije i upale pluća.

Prince

Sudski dokumenti otkrili su da je dio tableta pronađen na Princeovom imanju Paisley Park u Minnesoti te da su izdane na ime njegovog prijatelja i tjelohranitelja.

U dokumentima međutim nije otkriven izvor fentanila koji je 21. travnja 2016. godine ubio slavnog pjevača. Medicinski su stručnjaci zaključili da je Prince umro od slučajnog predoziranja. Nitko nije krivično gonjen zbog glazbenikove smrti.

Dokumenti su se čuvali do ponedjeljka zato što su tužitelji strahovali da bi potencijalni svjedoci mogli pobjeći iz države ili se potencijalni dokazi mogli uništiti.

Otkriveno je i da su istražitelji znali za Princeove borbe s ustezanjima od lijekova, za koje se vjerovalo da su posljedica njegovog zloupotrebljavanja lijekova na recept. Dokumenti potvrđuju medijske napise da analgetici pronađeni kod Princea nakon njegove smrti.
 
(net.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , ,