Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ogromna eksplozija snimljena na Mjesecu – NASA upozorava: ‘Zemlja je sljedeća!’

Ogromna eksplozija snimljena na Mjesecu – NASA upozorava: ‘Zemlja je sljedeća!’

mjesec-kometaNASA-ini znanstvenici su snimili dosad najveći eksploziju na Mjesečevoj površini, nakon što je meteor eksplozivnom snagom od preko deset krstarećih raketa pogodio Mjesec ovaj tjedan

Prema NASA-i, katastrofalna eksplozija koja je bila vidljiva golim okom, uskoro bi se mogla odraziti na Zemlju, ukoliko bude još meteorskih udara.

Udar komada stijene brzinom od 85.000 kilometara na sat, koja je ne veća od malog djeteta, ističe opasnost koju mali meteori predstavljati za naš planet.

Sličan udar na neki grad na Zemlji bi stvorio krater dubok 20 metara i razornu eksploziju jednaku ekvivalentu od deset projektila Tomahawk.

Stručnjaci strahuju da bi broj poginulih bio u tisućama.

Za razliku od Mjeseca, Zemlja ima zaštitnu atmosferu što znači da će većina krhotina izgorjeti prije nego što padnu na Zemlju.

No, veći meteori ponekad i prolaze – nedavno je Čeljabinsk u Rusiji imao susret sa meteorom koji je ušao u atmosferu sa promjerom od 20 metara i brzinom od 65.000 kilometara na sat i eksplodirao snagom od 33 atomske bombe bačene na Hirošimu.

Srećom, zbog brzine i kuta ulaska asteroid je eksplodirao dok je još bio u zraku, ali je 7.200 zgrada oštećeno i 1.500 osoba je ozlijeđeno dovoljno ozbiljno da potraži liječničku pomoć.

Glasnogovornik prominentnog znanstvenog portala Science.com je rekao: „Tijekom proteklih osam godina NASA je pratila eksplozije na Mjesecu uzrokovane meteorima.„

„Upravo su zabilježile najveću eksploziju u povijesti ovog programa.„

„Meteor je eksplodirao u trenu 10 puta sjajnije nego što smo ikada vidjeli prije. Svatko tko je gledao na Mjesec u trenutku sudara, mogao je vidjeti eksploziju – bez teleskopa„.

Meteor iz Čeljabinska je najveći poznati prirodni objekt koji je ušao u Zemljinu atmosferu Tunguske katastrofe u 1908. godini u kojoj je meteor uništio velik dio šume i vrlo rijetko naseljena područje Sibira.

NASA je toliko zabrinuta mogućnošću pada asteroida koji je završio sav život na zemlji da je počela dizajnirati letjelice poznate pod imenom Double Asteroid Redirection Test (DART), koja će se koristiti za preusmjeravanje puta asteroida.

NASA radi u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na letjelici i nadam se da će provesti prva svemirska ispitivanja tijekom do 2022., gdje će pokušati pomaknuti „ne-prijeteći” asteroid.

Lindley Johnson, službenica planetarne obrana u sjedištu NASA-e u Washingtonu, je rekla: „DART će biti NASA-in prvi zadatak u kojem će pokazati ono što je poznato kao “tehnika kinetičkog sudara” – u kojem će udariti u asteroid i pokušati skrenuti njegovu putanju.

„Ovaj korak je napredak projekta prema povijesnom testu na “ne-prijetećem” malom asteroidu”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,