Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Peking i Moskva su za Novi svjetski poredak

Peking i Moskva su za Novi svjetski poredak

xi-jinping-putinNa putu prema summitu G 20 kineski se presjednik malo zaustvio u Moskvi. Putin taj posjet smatra velikom prekretnicom u odnosima

Nije tajna da su Kina i Rusija u posljednjih nekoliko godina značajno učvrstile svoje savezništvo i da polako postaju sile koje bi mogle zavladati većim dijelom euroazijske kontinentalne mase.

Već se otvoreno govori o odnosima koji u dosadašnjoj povijesti nisu nikada bili bolji, a u sve više prigoda dvije zemlje na međunarodnom planu izlaze sa zajedničkim stajalištima koja se, naravno, protive američkima.

Dvojica lidera, Vladimir Putin i Xi Jinping međusobno si komplimentiraju dodjelama državnih odlikovanja, a samo tijekom ove godine susreli su se čak tri puta.

Nova obitelj nacija

Sve je otišlo toliko daleko da predsjednici Rusije i Kine govore i o novom svjetskom poretku. Predvodnik cijele te priče je Xi Jinping koji je nedavno izrazio nadu da će se “stvoriti velika obitelj nacija u kojoj će vladati harmonična koegzistencija” te je dodao da su sve zemlje koje se žele pridružiti dobro došle.

Tako kineska trgovinska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” okuplja gotovo 70 zemalja u kojima se ostvaruje 40 posto svjetskog BDP-a.

Kina time želi kontrirati organizacijama poput G20, a Peking u ostvarenje svoga sna o novom svjetskom poretku ulaže i golem novac.

Uz to, obje zemlje članice su Šangajske organizacije, koja ima pretenzije da postane NATO istoka i stvori novi financijski i bankarski poredak koji bi bio pravedniji i manje grabežljiv i pohlepan od onoga kojemu na čelu stoje Sjedinjene Države i razvijene europske ekonomije.

Alternativa G20

Stoga nije čudno da je Xi Jinping na putu u Hamburg na summit G20 na dva dana zastao u Moskvi kod svoga velikog prijatelja i saveznika Vladimira Putina.

Nakon zajedničke večere bilo je potpuno jasno da lideri Rusije i Kine imaju iste stavove o brojnim globalnim problemima poput Sjeverne Koreje, Sirije ili raspoređivanja američkih raketa u Južnoj Koreji.

Njih dvojica potpisala su i trgovinske ugovore vrijedne desetak milijardi dolara, a Putin je uoči Xijeva dolaska kazao da će to biti povijesni susret za međusobne odnose dviju zemalja u procesu formiranja njihova sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Kada se Kini i Rusiji pribroje zemlje koje se nalaze u Šangajskoj organizaciji, poput Indije, Pakistana i još niza zemalja iz regije, onda se Europska unija doista doima kao poluotok ili samo plaža te velike udružene kontinentale mase, kako ju je i opisao Xi Jinping.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,