Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EVO ZAĆ TO SU GA UBILI! SKRIVENO BLAGO MUAMER GADAFIJA: U tajnim skladiĆĄtima ĆĄirom Afrike nalazi se 6 milijuna karata u dijamantima

EVO ZAĆ TO SU GA UBILI! SKRIVENO BLAGO MUAMER GADAFIJA: U tajnim skladiĆĄtima ĆĄirom Afrike nalazi se 6 milijuna karata u dijamantima

gadafi-bogatstvoGadafi vjerojatno nije bio “najbogatiji čovjek na svijetu”, ơto su mu bili pripisali američki i europski mediji

Knjiga objavljena početkom osamdesetih opisuje “neupadljiv događaj u staroj londonskoj četvrti”. Ukratko – četiri mladića, od kojih dva Arapina, uĆĄli su u klub Ambasador, kamo se zalazilo koliko zbog uglednog restorana, toliko i zbog kockarnice na međunarodnoj razini, smjeĆĄtene na gornjem katu.

Poslije večere, dvojica Arapa krenuli su na kat kako bi uĆŸivali u prizoru. Mlađemu od njih to je bila rijetka prilika da dobije izlaz za vrijeme vojne izobrazbe u britanskom elitnom vojnom učiliĆĄtu. Neobičan i snaĆŸan, priĆĄao je stolu za igru i pokazao jednog od igrača, obraćajući se prijatelju: “Već sam negdje vidio tog čovjeka, tko je to? S kime to igra?”

Čovjek kojega je pokazao igrao je za ogromne iznose s poznatim grčkim brodovlasnikom. Za samo jedan sat izgubio je gotovo pola milijuna dolara. Bio je to osobni savjetnik Libijskog kralja Idrisa. Mladi pitomac, kapetan Moamer Gadafi, toga je dana, navodno, shvatio ĆĄto mora učiniti…

“Svjetski izazov”, knjiga koju sam proĆĄli tjedan otkopao s jedne od zabačenih polica s danaĆĄnjim poznavanjem prilika čini se prilično naivnom. Ipak, njen autor Jean-Jacques Servan-Schreiber, ugledni francuski novinar, osnivač L’Expressa, predsjednik francuske Radikalne partije, kasnije blizak desnom centru predsjednika ValĂ©ryja Giscarda d’Estainga, ali i socijalista Françoisa Mitterranda (obojici je bio neformalni savjetnik), uĆŸivao je solidnu reputaciju poznavatelja globalnih prilika. Ono ĆĄto je u knjizi međutim vaĆŸno, zaĆĄto sam je sada potraĆŸio, to je tadaĆĄnji liberalni europski pogled na Gadafija i njegovu tada nevjerojatno brzorastuću Libiju.

Predmet istrage

Od tada do danas sve je postalo drukčije. Gadafi se pretvorio u brutalnog ekscentričnog diktatora, oboĆŸavatelja raskoĆĄi, poput onih koje je prezirao u vrijeme svojeg londonskog studija. Nakon njegova brutalnog pada 2011. godine, kada je ubijen u pokuĆĄaju bijega iz Tripolija, započela je potraga za njegovim skrivenim bogatstvom, čiji dijelovi se danas polako otkrivaju javnosti.

Gadafi vjerojatno nije bio “najbogatiji čovjek na svijetu”, ơto su mu bili pripisali američki i europski mediji, njegovo osobno bogatstvo vjerojatno nije doseglo tada spominjanih 200 milijardi dolara, čak i ako računamo da je on svu libijsku imovinu shvaćao “kao svoju”, ali ogromne količine uskladiơtenog blaga joơ će dugo biti predmetom istraga.

Izvjeơće od 299 stranica koje je prvog dana lipnja međunarodni panel eksperata predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda otkriva da je značajan dio opljačkanog Gadafijevog blaga danas skriven na afričkim zabačenim lokacijama. Materijal je bogato potkrijepljen dokumentima, iskazima svjedoka i fotografijama koje otkrivaju detalje kako imovina koja bi trebala biti zamrznuta, zapravo posve slobodno putuje Afrikom.

Prvo su, odmah nakon ruĆĄenja Gadafijeva reĆŸima, u fokusu javnosti, pa i UN-ovih istraĆŸitelja, bile milijarde navodno skrivenih dolara. Tada se govorilo o najmanje ĆĄest milijuna karata u dijamantima, ali i o zamamnoj, količinski doduĆĄe neprecizno definiranoj količini zlatnih poluga, raspoređenih u četiri banke i u nekoliko skladiĆĄta u juĆŸnoafričkim gradovima Pretoriji i Johannesburgu. Tri godine nakon Gadafijeva pada, JuĆŸna Afrika pristala je dio tog blaga, onoga koje se nalazilo u bankama, po danaĆĄnjem valutnom tečaju vrijednog 780 milijuna dolara, predati novim libijskim vlastima. Sudbina i količina preostalog dijela ostali su nepoznati.

Izvjeơće UN-ova panela koje je danas javno dostupno na internetskim stranicama Vijeća sigurnosti, otkriva da je “Gadafijevo blago” koje kola juĆŸnoafričkim financijskim institucijama vjerojatno značajno veće od tih početnih juĆŸnoafričkih doznaka.

Informacije koje su postale javnima proĆĄle godine (dijelom su bile objavljene i u Panamskim papirima), otkrile su već transfer “dodatnih” osam milijardi dolara s računa Standard Bank of South Africa na račun kenijske Stanbic banke. U juĆŸnoafričkoj banci danas, međutim, nema nijedne zabiljeĆĄke o tom transferu. Ć toviĆĄe, u Standard Banku zanijekali su i bilo kakav kontakt s istraĆŸiteljima UN-a koji su otkrili navedene transfere.

Transakcija se ipak pokazala vidljivijom s kenijske strane. Navodno ju je odobrio Bashir Saleh Bashir, Gadafijev bivĆĄi bankar i, također bivĆĄi, ĆĄef Libya Africa Investment Portfolija, sluĆŸbenog libijskog drĆŸavnog tijela koje navodno i danas, iako sluĆŸbeno reformirano joĆĄ 2011. godine, odmah nakon pada Gadafija, upravlja Gadafijevim financijskim i imovinskim fondovima u korist preĆŸivjelog dijela obitelji i uskog kruga njenih partnera.

Značajan dio bogatstva, prema UN-ovom izvjeơću, pohranjen je u Zapadnoj Africi i svi tragovi vode prema jednom čovjeku, čije ime, međutim, joơ nije otkriveno. Članovi UN-ova tima navode kako ih je na tog “čovjeka duha” upozorilo najmanje ơestero svjedoka, koji su tvrdili da se sprema transfer tog novca natrag u Libiju.

U jednom slučaju riječ je bila o 560 milijuna dolara u novčanicama po 100 dolara, koji su trebali krenuti na put iz skladiĆĄta u Ouagadougouu, glavnog grada Burkine Faso, a za uslugu transporta bila je zaduĆŸena lokalna kompanija SocietĂ© Transport Convoi International, kojoj bi pripala nagrada između 15 i 35 posto vrijednosti transfera. Vlasti Burkine Faso zanijekale su UN-u postojanje te kompanije, međutim zaboravili su da njena poĆĄtanska adresa nije sakrivena.


Poveznica s panamskim dokumentima

Drugi deponij blaga, prema iskazima svjedoka objavljenim u UN-ovom izvjeơću, nalazi se u Gani, u jednom od skladiĆĄta nevladine humanitarne organizacije Međunarodni odbor za zaĆĄtitu ljudskih prava (Le ComitĂ© International pour la Protection des Droits de l’Homme), upakiran u kutije koje su označene znakom Međunarodnog komiteta Crvenog kriĆŸa (ICRC).

Vlada u Gani, ali ni nitko iz pariĆĄkog sjediĆĄta CIPDH-a, nisu se odazvali na pozive Vijeća sigurnosti kada su njihovi istraĆŸitelji ĆŸeljeli provjeriti navode svjedoka. Paketi u kojima je navodno novac, krajem proĆĄle godine prebačeni su na novu, UN-u zasad nepoznatu lokaciju, vjerojatno izvan Gane.

UN-ovo izvjeơće obiluje i detaljnim opisima načina na koji su pobunjeničke grupe bivĆĄih Gadafijevih lojalista, koji navodno i dalje imaju otvoren pristup “deponijima”, koristile taj skriveni novac kako bi nabavile oruĆŸje.

Kopajući po arhivima “Panamskih dokumenata”, u akciji koja je razotkrila panamsku odvjetničku kuću Mossack Fonseca kao srediĆĄte međunarodnog prljavog kapitala, istraĆŸivači mĂŒnchenskog dnevnika SĂŒddeutsche Zeitung otkrili su stotinjak poveznica u papirima izlistanih kompanija s biznisima koji se povezuju s obitelji Gadafi ili s njenim najbliĆŸim partnerima.

Kao srediơnja figura u tim istragama, gotovo u svakom dokumentu isticao se Bashir Saleh Bashir, bivơi ơef Gadafijeva ureda, poznat i kao “Gadafijev bankar”, čiji trag je ostao vidljiv u kenijskoj transakciji. UN-ovo izvjeơće, koje se obilno koristi tim “panamskim arhivom”, s oprezom sugerira da bi upravo Bashir mogao biti “čovjek duh” kojega svjedoci u iskazima spominju kao glavnu osobu u organizaciji većine transfera skrivenog Gadafijeva blaga po afričkom kontinentu.

Bashir je navodno joĆĄ za Gadafijeva ĆŸivota vodio investicijski portfelj cijele Gadafijeve obitelji, ali i upravljao milijardama dolara iz libijskih drĆŸavnih fondova, pogotovo novcem koji je stizao od eksploatacije nafte.

Poznat kao “čovjek koji nestaje i pojavljuje se”, Bashir, koji navodno ĆŸivi u Swazilandu, maloj kraljevini na jugu Afrike, ostavio je tijekom proteklih nekoliko godina tragove svojeg boravka u Nigeru, JuĆŸnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, ali i u Velikoj Britaniji, Luksemburgu i Francuskoj, gdje se pretpostavlja da je neko vrijeme i ĆŸivio. Bio je uhićen prvog dana nakon ruĆĄenja Gadafija, ali je brzo, na nepoznat način, nestao iz zatvora.

Međunarodno pranje novca

Drugi čovjek kojim su se pozabavili i Panamski papiri i istraĆŸitelji Vijeća sigurnosti je Ali Dabaiba, čovjek iz najbliĆŸeg Gadafijeva kruga preko čijih su se kompanija navodno također kotrljale milijarde dolara. Za razliku od Bashira, Dabaiba je navodno promijenio stranu tijekom prevrata u Libiji i Gadafijevim novcem obilno financirao pobunjenike u svojem rodnom gradu – Misrati.

Nova je vlada navodno zamrznula njegove račune, a on se iselio u London, gdje njegova obitelj posjeduje značajan kapital u nekretninama. Dabaiba se nije odazvao upitima istraĆŸitelja, ali je uputio pismo dnevniku Guardian, u kojemu sve optuĆŸbe odbacuje kao “neutemeljene”, a njegovi libijski odvjetnici ustvrdili su da se protiv Dabaibe i članova njegove obitelji u Libiji ne vodi nijedan proces.

Nedugo nakon pada Gadafijeva reĆŸima, juĆŸnoafrički nezavisni portal IOL objavio je seriju članaka o nizu istraga koje su, zbog navodnih povreda međunarodnih financijskih regula, pokrenule vlasti SAD-a i Ujedinjeni narodi – prvi zbog sumnje na veliku akciju međunarodnog pranja novca, drugi zbog naznaka da se novcem opljačkanim iz Libije, a uskladiĆĄtenim “negdje u JuĆŸnoafričkoj Republici”, financira nekoliko terorističkih organizacija.

Obje istrage dovele su do dviju kompanija – teksaĆĄke lobističke tvrtke Washington African Consulting Group i malteĆĄkog uvozno-izvoznog konglomerata Sam Serj. Obje kompanije predstavile su se juĆŸnoafričkim vlastima kao “jedini legitimni zastupnici” libijske vlade. I jedna i druga naĆĄle su se pod optuĆŸbom za pokuĆĄaj ilegalne trgovine velikom količinom oruĆŸja.

Gadafijev novac i njegova povezanost s terorističkim grupama koje je, navodno, joĆĄ za ĆŸivota bogato financirao, nisu novost. Kada su 2000. godine Svjetska banka i MMF svoju godiĆĄnju skupĆĄtinu imali u Pragu, sudionicima skupĆĄtine, ministrima financija i guvernerima srediĆĄnjih banaka zemalja članica bilo je zabranjeno rezervirati sobu u luksuznom hotelu lanca Corinthia. Razlog – Corinthia je u vlasniĆĄtvu obitelji Gadafi.

Zbog netransparentnog prepuĆĄtanja značajnog udjela UniCreditovih dionica libijskim vlasnicima, navodno iz obitelji Gadafi, s vrha bankarske grupe UniCredit morao je 2010. godine otići Alessandro Profumo, bankar koji je bio zasluĆŸan za to ĆĄto je lokalnu talijansku banku UniCredito Italiano pretvorio u najveću europsku bankarsku grupaciju.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,