Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TALIJANSKI PREMIJER REKAO DOSTA! Zbog velikoga migrantskoga vala Italija zatvara svoje luke

TALIJANSKI PREMIJER REKAO DOSTA! Zbog velikoga migrantskoga vala Italija zatvara svoje luke

imigranti-italijaMediji javljaju da je u posljednjih 48 sati do talijanske obale stiglo 12 tisuća migranata iz Afrike, a tisuće se ukrcavaju u Libiji

Dok su kopnene migrantske rute s Bliskog istoka prema Europi uglavnom zatvorene ili pod kontrolom, morski putovi kojima se migranti pokušavaju dokopati europskog tla i dalje su vrlo aktivni.

Zbog takve situacije najviše su na udaru Grčka i Italija, koja je prema posljednjim informacijama odlučila zaustaviti neograničeni priljev migranata na svojim obalama jer, kako se navodi, više se nisu u stanju boriti s tolikim brojem osoba koje svakodnevno pristižu.

Prema pisanju BBC-a, talijanski predstavnik u EU Maurizio Massari upozorio je kolege u Bruxellesu da je stanje neodrživo te da Italija više neće dopuštati ulaz brodovima koji prevoze migrante pa makar oni plovili i pod zastavama država EU.

Talijani objašnjavaju da brojne nevladine organizacije koriste činjenicu što plove pod zastavama Njemačke ili Malte i tako nesmetano iskrcavaju migrante iz Egipta, Sirije, Bangladeša i drugih arapskih i afričkih država koji većinom preko Libije traže spas i bolji život u Italiji, ali i ostalim državama Europske unije.

Samo u protekla četiri dana oko deset tisuća novih migranata krenulo je na neizvjesno putovanje prema talijanskoj obali, koja je od početka godine primila više od 73 tisuće izbjeglica, što je 14 posto više u odnosu na godinu prije.

Mediji javljaju da je u posljednjih 48 sati do talijanske obale stiglo njih 12 tisuća. U pokušajima prelaska Sredozemlja procjenjuje se da je dvije tisuće ljudi izgubilo život.

“Italija više ne može ovako, posebno ne sama. Druge europske države odlučile su okrenuti glavu na drugu stranu i prave se da problem ne postoji” – kazao je talijanski premijer Paolo Gentiloni.

Na ovaj problem upozorio je i bivši predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi koji je pozvao na novu strategiju prema migrantima.

Postavilo se pitanje je li moguće da Italija blokira pristup brodovima koji prevoze migrante, no prema mišljenju talijanskih vlasti to je jedino moguće rješenje.

Europski povjerenik za migracije Dimitri Avramopoulos izjavio je da razumije stav Italije te se slaže da je ovakva situacija neodrživa, no na sastanku s Maurizijem Massarijem zamolio ga je da se potezi povlače postupno kako bi se organizacije koje se bave spašavanjem migranata mogle reorganizirati i pronaći novo rješenje.

Iz Rima je pak poručeno da Italija godinama upozorava na neizdrživu situaciju te kako su prije tri mjeseca upozorili nadležne institucije da će morati poduzeti radikalne korake.

Od 2014. godine u Italiju je morskim putem stiglo oko pola milijuna ljudi, najviše iz politički kaotične Libije.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,