Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NASA OSTALA BEZ RIJEČI: RUSI LANSIRAJU U SVEMIR OGROMNU PIRAMIDU SVIJETLU KAO MJESEC, KOJA ĆE REFLEKTIRATI SUNČEVE ZRAKE NA ZEMLJU! (VIDEO)

NASA OSTALA BEZ RIJEČI: RUSI LANSIRAJU U SVEMIR OGROMNU PIRAMIDU SVIJETLU KAO MJESEC, KOJA ĆE REFLEKTIRATI SUNČEVE ZRAKE NA ZEMLJU! (VIDEO)

piramida-svemirRuski znanstvenici će ovog mjeseca lansirati satelit u svemir, u nadi da će on biti sjajniji od najsjajnijih zvijezda galaksije

Za dva tjedna, Mayak će krenuti iz Kazahstana priključen na raketu Sojuz 2, s ciljem da postane treći ili četvrti najsjajniji objekt na noćnom nebu.

Jednom kada dostigne oko 370 kilometara iznad zemlje, mali satelit – veličine štruce kruha – otvorit će se u ogroman, solarni reflektor od 170 četvornih stopa u obliku piramide.

Sve strane piramide su pokrivene jakom, reflektirajućom tkaninom tanjom od ljudske kose, koja će reflektirati zvjezdanu svjetlost i sunčeve zrake.

Svjetlost zvijezda promatrana sa Zemlje se mjeri pomoću “očigledne magnitude”, koja je niža što je svjetliji objekt.

Neki izvještaji sugeriraju da bi satelit mogle svijetliti stupnjem -10, što bi ga činilo sjanijim od Venere i skoro isto toliko svijetlim kao Mjesec.

Ali misiju su kritizirali astronomi zabrinuti da će satelit utjecati na njihova istraživanja.

Naravno, Amerikanci su odmah našli dlaku u jajetu. Astronomer Nick Hows je rekao portali IFLScience: “Borimo se za tamno nebo na našoj planeti i oko nje”.

Pogledajte video:
 

 
(vestinte.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,