Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » SVE OČI SU UPRTE U OVO PODRUČJE: Oživio supervulkan Yellowstone koji bi mogao napraviti novo ledeno doba na Zemlji! (VIDEO)

SVE OČI SU UPRTE U OVO PODRUČJE: Oživio supervulkan Yellowstone koji bi mogao napraviti novo ledeno doba na Zemlji! (VIDEO)

yellowstoneVal od gotovo 900 potresa pogodio je Nacionalni park Yellowstone u razdoblju od 12. lipnja do danas, pa seizmolozi i znanstvenici upozoravaju da bi ovi potresi mogli značiti buđenje jednog od najopasnijih supervulkana na svijetu

Kada bi se aktivirao vulkan u Yellowstone, njegova erupcija bila bi tisuću puta moćnija od erupcije Sant Helene iz 1980.

Potresi, od kojih je najjači bilježio 4,4 stupnja po Richteru, su najsnažniji i najbrojniji u posljednjih nekoliko mjeseci, ali ih je zapravo bilo manje nego u nekim slučajevima u proteklom desetljeću.

Tremori su zabilježeni na dubini od 14,5 kilometara ispod razine mora i detektirani su u Opservatoriji vulkana u Yellowstoneu na Sveučilištu u Utahu.

Yellowstone nije eruptirao 70.000 godina, pa je potrebno mnogo jakih potresa i pomicanja tla, da bi se stvari opet pokrenule, a potresi od prije par mjeseci zabrinjavaju – stoji u pisanom priopćenju momčadi za nadzor vulkana.

Seizmička aktivnost u ovom području, može ali i ne mora biti znak buđenja supervulkana, budući da je u posljednjih 30 godina, najjači potres koji je pogodio ovo područje imao 4,8 stupnjeva po Richteru.

Inače, studija o Yellowstone vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore s magmom i do dva i pol puta veće nego što se ranije mislilo, sa sustavom koji obuhvaća područje dugo 90, a široko 30 kilometara i u kojem se nalazi ogromna količina otopljenih stijena.

Kada bi se takva količina magme odjednom oslobodila, posljedice bi bile kao u slučaju nuklearnog rata.

Sjeverna Amerika bi vjerojatno bila uništena, a velike posljedice pretrpio bi i ostatak svijeta, piše Daily Mail.

Pogledajte video:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegraf.rs)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,