Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRAVO! Rusija postaje prva zemlja u svijetu koja je uniĆĄtila svoje cjelokupno kemijsko oruĆŸje

BRAVO! Rusija postaje prva zemlja u svijetu koja je uniĆĄtila svoje cjelokupno kemijsko oruĆŸje

rusija-kemijsko-oruzjeRusija je postala prva zemlja u svijetu koje je uniĆĄtila svoje kemijsko oruĆŸje, a posljednje pričuve će biti uniĆĄtene do kraja 2017. godine

Prema riječima ĆĄefa ruske Federalne uprave za sigurnu pohranu i uniĆĄtavanja kemijskog oruĆŸja, general major Valerij Kapashin, samo jedan posto ruskih zaliha kemijskog oruĆŸja je ostao da bude uniĆĄten.

Nekih „99 posto kemijskog oruĆŸja pohranjenog u Rusiji je uniĆĄteno”, rekao je bojnik Kapashin, a prenosi RT.

Preostalih 400 tona kemijskog oruĆŸja je trenutno „u pogonu za pohranu i uniĆĄtavanje kemijskog oruĆŸja, u selu Kizner u Udmurtskoj regiji”, dodao je Kapashin.

Slijedom toga, Rusija ispunjava uvjete propisane u Konvenciji o kemijskom oruĆŸju (CWC), kojoj se pridruĆŸila prije 20 godina.

U skladu sa dokumentima Konvencije, Rusija se rijeĆĄila prve serije svojeg kemijskog oruĆŸja oko jedan posto u 2003. godini. Četiri godine kasnije, 20 posto je uniĆĄteno, a do 2009. godine, Rusija je bila ispred roka, uniĆĄtavajući 45 posto njezinog kemijskog naoruĆŸanja.

„Mi smo zavrĆĄili Četvrtu fazu godinu dana ranije, također, i mi ćemo uniĆĄtiti svih 100 posto zaliha kemijskog oruĆŸja do kraja 2017., a ne 2018.”, zaključio je Kapashin, govoreći za Interfax.

Federalna uprava za sigurnu pohranu i uniĆĄtavanja kemijskog oruĆŸja nije u ĆŸurbi, međutim, rekao je duĆŸnosnik i istaknuo da neće „dozvoliti bilo kakve povrede u procesnoj disciplini” u uklanjanju ostatka kemijskog oruĆŸja.

Prema Kapashinu, gomilanje iskustva, praveći prijedloge za poboljĆĄanja i pouzdano stanje tehnologije, ubrzali su proces koji se koristi za uniĆĄtavanje kemijskog oruĆŸja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , ,