Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRAVO! Rusija postaje prva zemlja u svijetu koja je uništila svoje cjelokupno kemijsko oružje

BRAVO! Rusija postaje prva zemlja u svijetu koja je uništila svoje cjelokupno kemijsko oružje

rusija-kemijsko-oruzjeRusija je postala prva zemlja u svijetu koje je uništila svoje kemijsko oružje, a posljednje pričuve će biti uništene do kraja 2017. godine

Prema riječima šefa ruske Federalne uprave za sigurnu pohranu i uništavanja kemijskog oružja, general major Valerij Kapashin, samo jedan posto ruskih zaliha kemijskog oružja je ostao da bude uništen.

Nekih „99 posto kemijskog oružja pohranjenog u Rusiji je uništeno”, rekao je bojnik Kapashin, a prenosi RT.

Preostalih 400 tona kemijskog oružja je trenutno „u pogonu za pohranu i uništavanje kemijskog oružja, u selu Kizner u Udmurtskoj regiji”, dodao je Kapashin.

Slijedom toga, Rusija ispunjava uvjete propisane u Konvenciji o kemijskom oružju (CWC), kojoj se pridružila prije 20 godina.

U skladu sa dokumentima Konvencije, Rusija se riješila prve serije svojeg kemijskog oružja oko jedan posto u 2003. godini. Četiri godine kasnije, 20 posto je uništeno, a do 2009. godine, Rusija je bila ispred roka, uništavajući 45 posto njezinog kemijskog naoružanja.

„Mi smo završili Četvrtu fazu godinu dana ranije, također, i mi ćemo uništiti svih 100 posto zaliha kemijskog oružja do kraja 2017., a ne 2018.”, zaključio je Kapashin, govoreći za Interfax.

Federalna uprava za sigurnu pohranu i uništavanja kemijskog oružja nije u žurbi, međutim, rekao je dužnosnik i istaknuo da neće „dozvoliti bilo kakve povrede u procesnoj disciplini” u uklanjanju ostatka kemijskog oružja.

Prema Kapashinu, gomilanje iskustva, praveći prijedloge za poboljšanja i pouzdano stanje tehnologije, ubrzali su proces koji se koristi za uništavanje kemijskog oružja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , ,