Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » EUROPSKI BANKARSKI ESTABLIŠMENT SE SELI IZ LONDONA: Frankfurt ponovo postaje prijestolnica novca

EUROPSKI BANKARSKI ESTABLIŠMENT SE SELI IZ LONDONA: Frankfurt ponovo postaje prijestolnica novca

banke-london-frankfBankari iz Londona idu u Frankfurt u kojem se planira graditi 20 nebodera s poslovnim prostorima

A ako londonski poslovni City ne bude više u EU, onda se i za njemačku i europsku financijsku metropolu Frankfurt, jer ondje je i Europska središnja banka, ukazuju velike mogućnosti, piše Deutsche Welle.

Jak lobi

Odluke trebaju pasti o tri važna pitanja: prvo i najvažnije je gdje će se odvijati takozvani euro-clearing. Drugo je pitanje budućeg sjedišta europske Agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sjedištima čitavog niza banaka koje su dosad svoje poslovanje u Europi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje europske središnjice u Frankfurt.

A taj njemački grad ima već golemih planova: 20 novih nebodera, 300 tisuća kvadrata novog uredskog prostora – a onda dolaze i kuće i stanovi za financijske stručnjake koji bi trebali doći iz Londona.

Lobiranje provodi interesna zajednica Frankfurt Main Finance iza koje stoje i njemačka pokrajina Hessen, grad Frankfurt, Njemačka burza, čitav niz banaka, ali i znanstvene institucije i stručnjaci. Frankfurt fokus stavlja na euro-clearing, nadzor poslovnih transakcija.

U Londonu je zasad nadzorno tijelo koje pak nadzire upravo te nadzornike milijardi koje teku Europom. Isto tako vjeruje kako ima dobre šanse ugostiti i europsku Agenciju za nadzor poslovanja banaka – EBA.

Te ambicije Njemačke potvrdila je i kancelarka Merkel na sastanku njemačkih zadružnih banaka. Argument Frankfurta jest i da je u tom gradu sjedište Europske središnje banke (ESB) koja se već zapravo brine za stabilnost banaka EU.

Previše tijela

S druge strane, metropole koje također žele ugostiti ovu agenciju, upravo to navode i kao nedostatak Frankfurta: EBA provjerava “pravila igre”, ESB je tu za neposrednu kontrolu solventnosti. Stoga bi možda bilo i bolje da ta dva nadzorna tijela nisu na istom geografskom mjestu.

I na koncu, tu je pitanje europskog sjedišta čitavog niza poslovnih banaka koje su do sada poslove u EU obavljali iz Londona.

Tu nije riječ samo o velikim m bankama s druge strane Atlantika, Dalekog ili Bliskog istoka jer će i velike britanske banke trebati svoje urede u Europskoj uniji kako bi preko njih dobile takozvanu “EU putovnicu” koja im omogućuje nesmetano poslovanje unutar EU.

I London i Frankfurt su Rothshildovi bankarski centri

Židovi prezimena Bauer su u Frankfurtu imali trgovinu iznad koje je visio crveni štit “roteschild”. Oni su aškenazi, tursko-mongolsko pleme koje je Jidiš vjeru primilo u 7. pr.kr i nemaju veze s izvornim Židvima.

Amschel Mayor Rothschild je imao pet sinova i polovicom 19. stoljeća razaslao ih u Napulj, Frankfurt, Pariz, London i Beč. U Beču je bio Samuel Rothschild – bogati bankar.
 
(vecernji.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,