Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MAINSTREAM MEDIJI O OVOME ŠUTE: Misteriozna sudbina mladog Amerikanca u Sjevernoj Koreji i zašto je molio za oprost

MAINSTREAM MEDIJI O OVOME ŠUTE: Misteriozna sudbina mladog Amerikanca u Sjevernoj Koreji i zašto je molio za oprost

otto-kimNakon vijesti o smrti 22-godišnjeg studenta Otta Warmbier, oslobođenog nakon 17 mjeseci provedenih u pritvoru u Sjevernoj Koreji, svijet se pita što mu se zapravo tamo dogodilo

Na internetu je objavljen snimak Otta i grupe prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima. To je i posljednji snimak prije njegovog uhićenja u Sjevernoj Koreji.

“Ovo je Otto kojeg znam i volim. Ovo je moj brat”, napisao je Austin armbier, koji je objavio video snimljen tijekom trodnevnog putovanja učenika krajem 2015. godine.

Dva mjeseca kasnije objavljen je drugi snimak mladića koji u suzama preklinje vlasti Sjeverne Koreje za oproštaj. Otto se zahvalio vlastima na “prilici da se izvini za svoj zločin, moli za oprost i pomoć u spašavanju vlastitog života”.

Student je izjavio da je pokušao ukrasti propagandni poster iz hotela u Pyongyangu kao “uspomenu za jednu američku crkvu, uz dozvolu američkih vlasti, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda”.

“Počinio sam najveću grešku u svom životu, ali ja sam samo čovjek”, rekao je tada Otto u suzama.

Nakon 17 mjeseci zatočeništva, Otto je vraćen u SAD 13. lipnja, ali tada je već bio u komi i nije mogao komunicirati zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu.

Tjedan dana kasnije mladić je umro, a njegova obitelj kao uzrok smrti navodi “užasno mučenje i zlostavljanje” koje je navodno doživio u Sjevernoj Koreji.

Svjetski mediji nagađaju da se nikada neće saznati što mu se tamo zaista dogodilo. Sjeverna Koreja je izjavila da je zaražen botulizma, te da je pao u komu nakon što je uzeo tabletu za spavanje. Međutim, doktori koji su ga pregledali nakon povratka u SAD ne vjeruju u tu priču.

Medicinskim pregledom je utvrđeno da je Otto unatoč komi bio dobro uhranjen kada je vraćen u Ohio. Testovi nisu otkrili puno o njegovom stanju, ali liječnici su izjavili da nije bilo znakova fizičkog nasilja ili zlostavljanja, kao ni botulizma.

Liječnici su također rekli da nije reagirao na podražaje, te nije pokazivao znakove razumijevanja jezika ili svijesti o svojoj okolini. Pretrpio je “značajna oštećenja moždanog tkiva”, uobičajena kod pacijenata koji dožive srčani udar ili zastoj dišnih puteva.

Otto je odrastao u Cincinnatiju u obitelji s troje djece i oduvijek je bio popularan kao vrlo inteligentan učenik, izabran za kralja srednjoškolske mature, na kojoj je održao završni govor.

Upisao se na Sveučilište u Virginiji gdje je bio izvrstan student, te je pohađao semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao je Europu. Dobio je mnoge poslovne ponude prije nego što je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, posljednju avanturu. Posljednjeg dana puta u Sjevernoj Koreji uhićen je i osuđen na 15 godina prisilnog rada.

Njegovi roditelji su nakon smrti objavili izjavu:

“Naša tužna dužnost je obavijestiti javnost da je naš sin Otto Warmbier završio svoje putovanje. Okružen obitelji punom ljubavi, Otto je umro danas u 14 sati i 20 minuta. “

U ovom trenutku bi bilo lako usredotočiti se na sve što smo izgubili – budućnost koju nećemo provesti s toplim, briljantnim mladićem čija znatiželja i čiji entuzijazam za životom nisu imali granica. Ali odlučili smo se da se usmjerimo na vrijeme koje smo proveli s ovom izuzetnom osobom.

Kada je Oto vraćen u Cincinnati kasno 13. lipnja, nije mogao govoriti, nije vidio i nije reagirao na verbalne zapovijedi. Izgledao je vrlo loše. Iako više nikada nismo čuli njegov glas, izraz lica mu se u jednom danu promijenio – izgledao je smireno. Bio je kod kuće i vjerujemo da je to osjetio. “

Američki senator John McCain je izjavio:

“Otto Warmbier, američki građanin, ubijen je od strane režima Kim Jong Una. U posljednjoj godini svog života proživio je noćnu moru u kojoj je korejski narod zatočen već 70 godina.”

Bivši predsjednički kandidat Mark Rubio je otovo smrt nazvao “državnim ubojstvom”.

Sjeverna Koreja u zatočeništvu i dalje drži nekoliko američkih građana, a čini se da SAD nisu u stanju im pomoći.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,