Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN: RUSIJA SPREMNA ODOBRITI AZIL BIVŠEM DIREKTORU AGENCIJE JAMES COMEYU, JER AMERIKU NE VIDE KAO NEPRIJATELJA

PUTIN: RUSIJA SPREMNA ODOBRITI AZIL BIVŠEM DIREKTORU AGENCIJE JAMES COMEYU, JER AMERIKU NE VIDE KAO NEPRIJATELJA

putin-zastavaRusi ne vide Ameriku kao neprijatelja, kaže on

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je Rusija spremna dati James Comeyu azil, te da bivši direktor FBI-a „treba biti svjestan toga.”

Nakon toga je odgovorio na pitanje kada su ga pitali za razliku između Comeya i bivšeg zviždača agencije NSA Edward Snowdena.

„Comey je odjedanput rekao da je snimio razgovor s Trumpom, a zatim predao vrpcu preko medijima, što je čudno”, rekao je Putin tijekom svoje godišnje sesije “pitanja & odgovora” u četvrtak, uz napomenu da je curenje osjetljivih podataka stavilo Comeya u ranjiv položaju.

„Koja je razlika između njega i gospodina Edward Snowdena onda? On je tada bio aktivist za ljudska prava tada, a ne zaposlenik obavještajne službe„ rekao je Putin.

„U svakom slučaju, ako to podrazumijeva neku vrstu progona protiv njega [Comeya], mi smo mu spremni odobriti azil u Rusiji. On bi trebao biti svjestan toga„ dodao je.

„Nema dokaza da je Rusija utjecala na izbore u SAD-u”

Putin je komentirao kongresno svjedočenje bivšeg šefa FBI James Comeya, koji je optužio Rusiju za uplitanje u izbore SAD-a.

„Prva stvar koja je privukla moju pažnju je da je bivši šef FBI-a rekao kako vjeruje da se Rusija uplitala u izborni proces u SAD-u, ali u isto vrijeme pod uvjetom da nema dokaza o tome”, rekao je.

Predsjednik je istaknuo da prema Comeyu, nije bilo smetnje od strane Rusije u prebrojavanja glasova tijekom prošlogodišnjih izbora, rekavši: „Pa, hvala Bogu, barem to, to je dovoljno dobro”

Predsjednik je rekao da ruski utjecaj na američke umove nije bila veći od onog u Americi, kojeg sponzoriraju nevladine organizacije diljem svijeta s ciljem da utječu na zemlje u kojima rade.

„Uzmite globus, zavrtite ga i dotaknite prstom u bilo kojem mjesto. Na tom mjestu svakako postoje američki interesi i uplitanja”, rekao je Putin publici. „Ja to znam iz mojih razgovora s gotovo svakim nacionalnim liderom. Oni jednostavno ne žele pokvariti odnose s Amerikancima.”

„Rusi ne vide Ameriku kao neprijatelja”

Putin je pričao o navodima da Rusija ne vidi SAD kao neprijatelja, kao što su dvije zemlje bile saveznici u Drugom svjetskom ratu.

Također je ponovio svoje stajalište da rusofobija u SAD-u dolazi iz unutarnje političke svađe u Americi.

„Rusofobija koja se trenutno razvija u SAD-u, vjerujemo da je to rezultat spiralne domaće borbe za vlast.”

Predsjednik je kazao kako Rusija ima „mnogo prijatelja” u SAD-u, iako „medijska histerija” uzima svoj danak na bilateralnim odnosima. Sve u svemu, Moskva vjeruje da će se odnosi SAD-a i Rusije vratiti u normalu.

Putin je također rekao da se Moskva mora ponovno povezati sa Washingtonom u svezi nekoliko hitnih međunarodnih pitanja, uključujući i neširenja nuklearnog oružja, kontroli naoružanja, borbi protiv siromaštva i klimatskih promjena. On je naglasio da politička prepucavanja između svjetskih sila neće pomoći u tom pogledu.

Osvrnuo se na Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine kao „pozitivan primjer naše suradnje” s Washingtonom.
 
„To znači da možemo pregovarati i raditi zajedno. Sirijski problem, problem Bliskog istoka – svima je očito da se ništa neće postići bez našeg konstruktivnog dijaloga„ rekao je Putin.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,