Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Počeo konačni napad na ISIS u Mosulu: ‘Opkoljeni su, borit će se do smrti’ (VIDEO)

Počeo konačni napad na ISIS u Mosulu: ‘Opkoljeni su, borit će se do smrti’ (VIDEO)

mosul-irakIračke snage pokrenule su danas završni napad na džihadističku skupinu Islamsku državu koja još drži stari grad u Mosulu

Vojska, protuterorističke snage i policija pokrenuli su napad na stari grad, naveo je u priopćenju šef operacije general Abdelamir Jaralah.

Zapovjednik elitnih protuterorističkih snaga, general Abdel Vahab al-Saadi agenciji France presse je potvrdio početak napada na stari grad.

Zračni napadi počeli su iza ponoći, a kopnene operacije na dijelove starog grada u zoru, precizirao je časnik zapovjedništva operacije. Zauzimanje tog dijela, gdje je prema podacima UN-a opkoljeno oko 100.000 civila, ključno je za preuzimanje cijelog grada od IS, njihova posljednjeg urbanog uporišta u Iraku.

“Oni su opkoljeni i borit će se do smrti”, rekao je viši narednik Latif Omran za Washington Post, čekajući da buldožer sruši barikade na prvoj crti bojišnice. Uskoro je uslijedila intenzivna razmjena vatre kad su ih džihadisti pokušali zaustaviti snajperima i minobacačima.

Uske ulice u starom gradu otežavaju korištenje artiljerije i oklopnih vozila

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage od listopada 2016. vode veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, gradu na sjeveru zemlje koji su zauzeli u lipnju 2014.

Iračke snage su krajem siječnja zauzele istočni dio i pokušavaju od tada osvojiti zapadni dio grada, gdje se nalazi stari grad, teško osvojivo područje. Pri tome su imale teške gubitke – elitne snage imaju postotak poginuloih i ranjenih od čak 40%.

Prema iračkoj vojsci, velika većina džihadista sklonila se u stari grad kojeg oružane snage pokušavaju okružiti posljednjih mjeseci. Smješten na zapadnoj obali Tigrisa, stari grad čine gusto naseljene uličice, što otežava napredovanje oklopnih vozila i upotrebu teškog naoružanja.
 

 
(index.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,