Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN SE ZAVJETOVAO NA OSVETU: Američka koalicija srušila sirijski lovac iznad sirijske Rake

PUTIN SE ZAVJETOVAO NA OSVETU: Američka koalicija srušila sirijski lovac iznad sirijske Rake

sirija-lovacAmeričke koalicija je oborila vladin ratni avion koji je provodio operacije protiv ISIS-a u južnoj regiji grada Rake, navodi se u priopćenju od strane sirijske vojske

Izjava koja je objavljena na Facebooku je rekla da je jedan pilot nestao.

Prema priopćenju, sirijski zrakoplov je izvodio operacije protiv islamske države (IS, bivši ISIS / Isil) iznad sela u okolici grada Rake kada je napadnut, što je dovelo do pada zrakoplova i gubitka pilota, koji je trenutno proglašen nestalim, prenosi RT.

„Ovaj napad dolazi u vrijeme kada sirijska vojska i njeni saveznici napreduju u borbi protiv ISIS-ovih terorista koji su poraženi u sirijskoj pustinji na više od jednog načina”, stoji u priopćenju.

Izjava je dodala da iako takvi napadi od strane američke koalicije nastoje potkopati borbu sirijskih oružanih snaga protiv terorizma, no oni neće odvratiti Sirijce u borbi za stabilnost i sigurnost Sirijske Arapske Republike.

Ovo nije prvi put da koalicija na čelu sa SAD-om u Siriji provodi napade i nasilje protiv provladinih snaga. U rujnu 2016. godine, koalicija je u zračnom napadu na Deir ez-Zor ubila više od 60 sirijskih vojnika, dok je u travnju 2017. godine, predsjednik SAD-a Donald Trump naručio raketni napad uz pomoć raketa Tomahawk na zračnu bazu Shayrat, navodno u znak odmazde za uporabu kemijskog oružja od strane Sirijske vlade, iako nisu nikada izneseni konkretni dokazi za to.

Ranije u lipnju, SAD je rasporedio nekoliko visoku mobilnih sustava raketnog topništva (HIMARS) u južnoj Siriji, u blizini granice s Jordanom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se prisutnost raketnih bacača ne može opravdati potrebom da se bore protiv terorista islamske države, jer terorističke snage nisu aktivne na ovom području. Umjesto toga, njihova prisutnost prijeti suradnji između sirijske vlade i njihovih partnera u Iraku.

Američka vojska je potvrdila da je njihov lovac F/A-18 oborio zrakoplov sirijske vlade SU-22 iznad Sirije, optužujući sirijski avion da je bacao bombe na borce pobunjenih sirijskih demokratskih snaga koje su u koaliciji sa Amerikom.

Međutim, to je došlo samo nekoliko dana nakon što je američka vojska dozvolila ISIS-u da pobjegne iz grada Rake.
 

 

*Rusija se zavjetovala na “osvetu” nakon što je SAD srušio zrakoplov

Rusija je obećao osvetu protiv Washingtona nakon što je koalicija pod vodstvom SAD-a oborila vladin ratni avion u Siriji u nedjelju.

Prije samo nekoliko dana, ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da će se Sjedinjene Američke Države suočiti sa „strašnim posljedicama” ako krenu napadati usmjerene vladine snage na bilo koji način.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,