Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Jedan milijun Europljana poslalo poruku EU: Morate zabraniti smrtonosne Monsanto proizvode

Jedan milijun Europljana poslalo poruku EU: Morate zabraniti smrtonosne Monsanto proizvode

monsanto-prosvjedViše od milijun Europljana zahtijeva da EU potpuno zabrani Monsantovo sredstvo za uništavanje korova, glifosat, zbog bojazni da uzrokuje rak

Do ovog četvrtka, milijun ljudi je potpisalo peticiju koja traži od EU da povuče dozvolu za korištenje kontroverznog najprodavanijeg herbicida Roundup.

France24.com je izvijestio da „U manje od pet mjeseci, se više od milijun građana EU-a pridružilo našem pozivu za zabranu glifosata”, rekao je David Schwartz, koordinator na inicijativu europskih građana, koji stoji iza peticije.

„Europski građani nisu prevareni od strane industrije pesticida i loše znanosti”, dodao je.

Grupa je kazala da je dosegnut prag potpisa koji zahtijeva formalni odgovor od Europske komisije – milijun imena iz najmanje sedam zemalja – u rekordnom vremenu.

„Naši političari trebaju čuti ovu poruku jasno i glasno”, dodao je Schwartz.

Europska unija koju čini 28 nacija će formalno odlučivati​u prosincu hoće li produžiti dozvolu za upotrebu glifosata, usred duboke podjele oko njegovog korištenja.

U srpnju prošle godine zemlje članice EU su odobrile ograničenje uporabe glifosata tijekom produženog perioda od 18 mjeseci zbog daljnjih istraživanja.

U ožujku, kemijska agencija EU-a je rekla da glifosat ne bi trebao biti klasificiran kao karcinogen. Europska agencija za sigurnost hrane je objavila sličan nalaz u 2015.

No, istraživanja niza znanstvenika, skupine za zaštitu okoliša i brojih članova Europskog parlamenta, upućuju na dokaze Svjetske zdravstvene organizacije da kemikalija glifosat može uzrokovati rak.

Peticija je zbog formalnosti produljena i na sljedeći mjesec.

Greenpeace je rekao da je ova kampanja skupljanja potpisa bila je „najbrže rastuća … otkada je EU uvela ovaj alat za peticije u 2012.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,