Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKE KOMPANIJE ŽELE DA OVO NE ZNATE: Sunčanje može zamijeniti šaku lijekova

FARMACEUTSKE KOMPANIJE ŽELE DA OVO NE ZNATE: Sunčanje može zamijeniti šaku lijekova

suncanjeLjudi sa Istoka poštuju sunce i njegove zrake kao nešto najljekovitije. Stoga svako jutro izlaze i hvataju prve sunčeve zrake koji im produljuju život

Sunčeva svjetlost donosi mnogo dobrobiti za zdravlje. Osim što podiže imunitet i poboljšavaju raspoloženje, sunčeva svjetlost ima i mnoga druga ljekovita svojstva.

Organizmu pomažu apsorbirati više nutrijenata hrane, snižavaju razinu lošeg kolesterola i pomažu u prirodnom mršavljenju. Liječenje suncem doprinosi cjelokupnom ljudskom zdravlju i prirodno osnažuje organizam, kaže doktor Richard Hobday koji se dugi niz godina bavi terapijom uz pomoć sunčevih zraka. Iskoristite ljekovite dobrobiti sunčevih UV zraka tako što ćete se pridržavati upute za njihovo sigurno korištenje u terapijske svrhe.

Upute za zdravo sunčanje

Planirajte redovito izlaganje suncu te izbjegavajte intenzivno kratkotrajno sunčanje koje bi se svelo samo na 2-3 tjedna koliko traje vaš godišnji odmor.

Ako odlazite u neku topliju ili hladniju klimu, prije sunčanja priuštite sebi tzv. zračne kupke, odnosno što češće šećite na svježem, prohladnom zraku. Nikad se nemojte “pržiti” na suncu. Sunčanje u zdravstvene svrhe provodi se kada temperatura zraka ne prelazi 18 stupnjeva. Najbolji dio godine za sunčanje je proljeće i rano ljeto.

Jutarnje sunčanje je najkorisnije, stoga se suncu izlažite što ranije ujutro. Kratka izlaganja suncu bolja su od dugotrajnih. Ne mažite se sredstvima za sunčanje kako bi vaša koža mogla upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti. Nosite šešir kako biste zaštitili lice i vrat. Ako ste jako osjetljivi na sunce, prvo kratko sunčajte stopala, zatim noge, a tek na kraju abdomen i prsa. Priuštite koži postupno tamnjenje.

Saznajte koliko ste tolerantni na sunce prije nego što osjetljive dijelove izložite suncu. Jedite zdrave namirnice i hranu bogatu antioksidansima te beta-karotenom, a izbjegavajte unos štetnih masnoća. Suncu se izlažite oprezno i pazite da ne izgorite.

Ljekovito djelovanje sunca

1. Snižava krvni tlak

Studija provedena još 1935. dokazala je da ultraljubičasto zračenje snižava krvni tlak kod 60-70 posto osoba koje boluju od hipertenzije.

2. Dopridonosi zdravlju srca i krvnih žila

Jedno od istraživanja pokazalo je kako su se kod osoba koje boluju od ateroskleroze, nakon izlaganja ultraljubičastom zračenju, znatno poboljšali elektrokardiogram i nalaz krvne slike.

3. Štiti od infekcija

Izlaganje UV zračenju povećava broj limfocita, bijelih krvnih stanica zaduženih za obranu od infekcija, kao i razinu kisika u krvi.

4. Liječi psorijazu

Terapija sunčevom svjetlošću naročito je djelotvorna u liječenju psorijaze, čiji se simptomi mogu uvelike ublažiti izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Sunce ima bolji i snažniji učinak nego medikamenti, a uz psorijazu pomaže kod čak 80 posto kožnih bolesti.

5. Uništava bakterije

Sunčeva svjetlost je baktericidna, odnosno ubija bakterije pa je u osunčanim sobama puno manje bakterija nego u zamračenom.

6. Poboljšava raspoloženje

Istraživanja su pokazala da pacijenti koji boluju od kliničke depresije puno bolje napreduju u osunčanim nego u zamračenim prostorima.

Da sunce itekako utječe na psihičko zdravlje, pokazuje i primjer skandinavskih zemalja, gdje ima vrlo malo sunca, pa je prisutan veći problem alkoholizma, depresije i melankolije nego, primjerice, u osunčanim mediteranskim zemljama.

Jeste li znali?

Narodi Istoka, poput Kineza i Indijaca, svoje poštovanje prema suncu oduvijek su iskazivali na poseban način, vježbanjem i boravkom na otvorenom.

“Na Istoku se smatra da je izlazak sunca doba dana s najvećim potencijalom. Usto, organi namijenjeni za uklanjanje štetnih tvari – pluća i debelo crijevo – najaktivniji su odmah prije zore, stoga je to dobro vrijeme da se tijelo oslobodi ustajale energije i napuni novom, “kaže dr. Hobday.

U Kini u jutarnjim satima možete vidjeti ljude kako vježbaju tai-chi u parkovima, i to tako da su okrenuti prema istoku, odnosno prema izlazecem suncu.

I u Indiji, odakle je potekla hatha joga, jutarnje vježbanje započinje s Pozdravima suncu.
 

(kurir.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,