Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Otkrivene anomalije koje bi mogle srušiti sve što znamo o fizici

Otkrivene anomalije koje bi mogle srušiti sve što znamo o fizici

fizika-atomTri nova znanstvena otkrića mogla bi uzdrmati same temelje našeg razumijevanja fizike elementarnih čestica, a time i sve što znamo o svemiru

Tri zasebna eksperimenta, od kojih je jedan izveden u Velikom hadronskom sudaraču, dala su vrlo slične rezultate.

Oni upućuju na to da bi leptonska univerzalnost – osnovna pretpostavka standardnog modela – mogla biti srušena.

Umjesto toga, mogao bi biti prepoznat novi fenomen koji postoji izvan okvira standardnog modela u fizici elementarnih čestica.

Standardni model je teorija u fizici elementarnih čestica koja uspješno opisuje tri od četiri fundamentalne interakcije između elementarnih čestica od kojih se sastoji sva poznata materija: elektromagnetizam, jaku i slabu nuklearnu interakciju.

Standardni model obuhvaća veliki skup čestica: kvarkove, gluona, leptone, W-bozone i Z-bozone i Higgsove čestice. To je kvantna teorija polja, usklađena s kvantnom mehanikom i teorijom relativnosti i do sada je potvrđena predviđanjem rezultata gotovo svih eksperimenata u kojima djeluju tri fundamentalne interakcije.

“Ukoliko bi ovi rezultati bili potvrđeni, mogli bi ukazivati ​​na postojanje novih vrsta čestica ili međusobnih interakcija, odnosno sila, koje bi iz temelja mogle uzdrmaju naše razumijevanje fizike elementarnih čestica”, navodi Međunarodni tim fizičara u studiji.

Leptonska univerzalnost predstavlja jednostavno pravilo, prema kojem su interakcije određenih elementarnih čestica iste, čak i kada one imaju različite mase ili trajanje (stopa raspadanja). Ove elementarne čestice poznate su kao nabijeni leptoni, i uključuju elektrone, mione i teže čestice, poznate kao tau čestice (tau leptoni; tauoni).

Tri znanstvena tima iz SAD, Švicarske i Japana otkrila su na temelju stope raspadanja elektrona i miona da se tauoni raspadaju u znatno većoj mjeri nego što to standardni model predviđa.

Dok bi rezultati jednog eksperimenta mogli jednostavno biti statistička greška, tri zasebne studije unutar kojih su pokusi provedeni u tri različite sredine, i dobivena tri ista rezultata, stavili su znanstvenike na velike muke.

Eksperimenti su u prosjeku izvedeni s 99.95 posto preciznosti, priopćili su znanstvenici.

Istraživači će pokušati utvrditi radi li se o prevelikoj slučajnosti (statističke pogreške u sva tri slučaja), ili je zaista u pitanju otkriće novog fenomena u fizici.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Nature”.
 
(B92)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,