Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKA SIMULACIJA RATA U CENTRU EUROPE: Više od 25.000 NATO vojnika u velikim vojnim vježbama na istoku Europe

AMERIČKA SIMULACIJA RATA U CENTRU EUROPE: Više od 25.000 NATO vojnika u velikim vojnim vježbama na istoku Europe

nato-vjezbaNa međunarodnoj vojnoj vježbi “Saber Strike 2017″ u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske

Oko 25.000 vojnika iz SAD-a i još 23 zemlje sudjelovat će u velikoj vojnoj vježbi “Čuvar sablje” koja će se idući mjesec održati u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Uz to, nekoliko američkih teških bombardera B-1B stiglo je u Veliku Britaniju kao potpora dvjema odvojenim multinacionalnim vježbama koje se održati na Baltiku i u drugim dijelovima Europe ovaj mjesec kako bi se poboljšala koordinacija među partnerskim zemljama.

Ovogodišnja vježba “Čuvar sablje” (Saber Guardian), koja se održava svake godine u crnomorskoj regiji od 2013., bit će veća od prethodnih, objavilo je Američko zapovjedništvo za Europu u Stuttgartu.

To će biti najveća od 18 vojnih vježbi u toj regiji ove godine i mogla bi povećati napetosti između Moskve i Washingtona.

Na međunarodnoj vojnoj vježbi “Saber Strike 2017″ u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s ukupno 59 pripadnika, od kojih je sedam žena.

Vježba “Saber Strike 2017″ jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu US EUCOM.

Na vježbi sudjeluju snage iz 18 država članica NATO-a sa ukupno oko 10500 pripadnika, a održava se na području Litve, Latvije, Estonije i Poljske, priopćio je danas MORH.

Multinacionalnom bojnom za potporu koju čine Oružane snage RH, SAD-a i Norveške, zapovijeda brigadir Ivica Raguž, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,