Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERI─îKA SIMULACIJA RATA U CENTRU EUROPE: Vi┼íe od 25.000 NATO vojnika u velikim vojnim vje┼żbama na istoku Europe

AMERI─îKA SIMULACIJA RATA U CENTRU EUROPE: Vi┼íe od 25.000 NATO vojnika u velikim vojnim vje┼żbama na istoku Europe

nato-vjezbaNa me─Ĺunarodnoj vojnoj vje┼żbi “Saber Strike 2017″ u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oru┼żanih snaga Republike Hrvatske

Oko 25.000 vojnika iz SAD-a i jo┼í 23 zemlje sudjelovat ─çe u velikoj vojnoj vje┼żbi “─îuvar sablje” koja ─çe se idu─çi mjesec odr┼żati u Bugarskoj, Ma─Ĺarskoj i Rumunjskoj.

Uz to, nekoliko ameri─Źkih te┼íkih bombardera B-1B stiglo je u Veliku Britaniju kao potpora dvjema odvojenim multinacionalnim vje┼żbama koje se odr┼żati na Baltiku i u drugim dijelovima Europe ovaj mjesec kako bi se pobolj┼íala koordinacija me─Ĺu partnerskim zemljama.

Ovogodi┼ínja vje┼żba “─îuvar sablje” (Saber Guardian), koja se odr┼żava svake godine u crnomorskoj regiji od 2013., bit ─çe ve─ça od prethodnih, objavilo je Ameri─Źko zapovjedni┼ítvo za Europu u Stuttgartu.

To ─çe biti najve─ça od 18 vojnih vje┼żbi u toj regiji ove godine i mogla bi pove─çati napetosti izme─Ĺu Moskve i Washingtona.

Na me─Ĺunarodnoj vojnoj vje┼żbi “Saber Strike 2017″ u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oru┼żanih snaga Republike Hrvatske s ukupno 59 pripadnika, od kojih je sedam ┼żena.

Vje┼żba “Saber Strike 2017″ jedna je od najve─çih ovogodi┼ínjih vje┼żbi u organizaciji Ameri─Źkog zapovjedni┼ítva za Europu US EUCOM.

Na vje┼żbi sudjeluju snage iz 18 dr┼żava ─Źlanica NATO-a sa ukupno oko 10500 pripadnika, a odr┼żava se na podru─Źju Litve, Latvije, Estonije i Poljske, priop─çio je danas MORH.

Multinacionalnom bojnom za potporu koju ─Źine Oru┼żane snage RH, SAD-a i Norve┼íke, zapovijeda brigadir Ivica Ragu┼ż, na─Źelnik Odjela za planiranje Zapovjedni┼ítva za potporu Oru┼żanih snaga RH.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,