Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sanders poziva Izrael da okonča 50 godina dugu okupaciju Palestine (VIDEO)

Sanders poziva Izrael da okonča 50 godina dugu okupaciju Palestine (VIDEO)

bernie-saundersBernie Sanders je pozvao Izrael da završi pedeset godina „okupacije” Palestine i započne se bolje odnositi prema Palestincima

U video poruci izraelskoj ljevičarskoj stranci Meretz, židovski senator iz države Vermont je rekao: „Mi smo sada u 50. godini izraelske okupacije koja negira osnovna palestinska prava, i koja ne uspijeva donijeti Izraelu stvarnu sigurnost”

„Znam da će se mnogi od vas složiti sa mnom kad kažem: ova okupacija mora završiti.

Mir – pravi mir – znači sigurnost ne samo za svakog Izraelca, već i za svakog Palestinca. To znači poštivanje samoodređenja, ljudskih prava i ekonomskog blagostanja za oba naroda„ – dodao je.

Stranka Meretz je objavila poruku u nedjelju prije projekcije na konferenciji tijekom dana, koja obilježava 50 godina izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967.

Uri Zaki, predsjednik središnjeg odbora sranke Meretz, pohvalio je Sandersa za iskazivanje istine o okupaciji i rekao je da stranka također ima isti pogled.

„Istina je da okupacija predstavlja najveću egzistencijalnu i materijalnu prijetnju” Izraelu, istaknuo je Zaki, dodajući da okupacija „predstavlja nejednakost i rasizam.”

Sanders je iskoristio priliku da napadne američkog predsjednika Donald Trumpa, koji je izrazio snažnu potporu izraelskom premijeru Benjamin Netanyahu, koji se pravi slijep na podrivanje tzv. mirovnog sporazuma od strane režima u Tel Aviva.

Netanyahu je naširoko kritiziran zbog ozbiljnih negiranja izgleda za mirovni sporazum, između ostalog, povlađujući zahtjevima krajnje desnice koja ga okružuje.

Širenje izgradnje naselja na okupiranom palestinskom teritoriju koje je organizirala vlada Izraela je stvorilo glavnu prepreku za napore u uspostavi mira na Bliskom istoku.

Sanders je upozorio da „demagozi koji su žrtvene manjina” su u porastu, navodeći Trumpa i njegovu zabranu viza građanimaa nekoliko muslimanskih zemalja, kao primjer.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,