Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Katar zbog podržavanja terorizma preko noći ostao u izolaciji, građani panično kupuju hranu

Katar zbog podržavanja terorizma preko noći ostao u izolaciji, građani panično kupuju hranu

katar-kaosNeke fotografije pokazuju i gotovo potpuno prazne police u dućanima

Nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE prekinuli odnose s Katarom optužujući ga za podržavanje terorizma, ugrožen je i uvoz hrane u tu zemlju. Naime, Katar, poluotočna država, jedinu kopnenu granicu dijeli s Arabijom te se uvelike oslanja na nju kod uvoza hrane, koja u velikoj mjeri dolazi iz zaljevskih zemalja.

Katarski dužnosnici poručili su građanima da nema razloga za paniku, no mnogi su ipak pohrlili u trgovine kako bi kupili zalihe. Neke fotografije pokazuju i gotovo potpuno prazne police u dućanima. U supermarketu Carrefour u trgovačkom centru u Dohi zabilježeno je više redova od do 25 ljudi, samo nekoliko sati nakon rezanja diplomatskih veza.

Katar, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, tako je praktički preko noći izoliran te se našao u društvu država kao što su Sjeverna Koreja.

Katarski dužnosnici umiruju javnost poručujući da zračni i morski promet i dalje ostaje otvoren za uvoz. A nije problem samo u uvozu, već i izvozu.

Katar cestama preko Saudijske Arabije izvozi dobra kao što su strojevi, elektronička oprema i stoka. Također nam ostaje vidjeti hoće li ova blokada i njezine posljedice ostaviti traga na domaćinstvu Svjetskog prvenstva u nogometu, koje bi se trebalo održati 2022. godine u Kataru, a koje je već kritizirano zbog sumnji u korupciju i loših uvjeta za radnike na organizaciji.

U utorak je stupio na snagu i prekid letova prema i iz Dohe o kojem je odlučilo nekoliko arapskih zemalja. Nekoliko velikih zaljevskih tvrtki prekinulo je letove prema ili iz Dohe zbog čega je došlo do poremećaja zračnog prometa. Na Internet stranici Dubai Airports svi letovi u pravcu Dohe otkazani su u utorak ujutro.

Ukupno je šest zrakoplovnih kompanija Zaljeva te EgyptAir objavilo prekid letova “do nove odredbe”.

Saudijsko civilno zrakoplovstvo zabranilo je od utorka zrakoplovnim kompanijama Katara da nadlijeću kraljevinu što će dovesti do preusmjeravanja, kašnjenja i povećanih troškova. U noći s ponedjeljka na utorak činilo se da Katar traži izlaz iz krize pozivajući na “otvoreni i pošten dijalog”.


U govoru emitiranom na televiziji Al-Jazeera, šef diplomacije emirata, šeik Muhamed ben Abderahman Al-Tani kazao je da neće biti “eskalacije” sa strane Katara. Nekoliko je zemalja pokušalo odigrati posredovatelje u krizi, najtežoj od nastanka 1981. Vijeća za suradnju u Zaljevu, poput Kuvajta koji nije prekinuo odnose s Katarom.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah ugostio je u ponedjeljak savjetnika kralja Saudijske Arabije Salmana te je potom pozvao emira Katara šeika Tamim ben Hamad al-Tanija na “suzdržanost”, po kuvajtskoj agenciji Kuna. Turska koja održava bliske odnose sa zaljevskim monarhijama također se založila za dijalog.

“Pružit ćemo svu podršku da se stanje vrati u normalu”, rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu. U ponedjeljak navečer kralj Salman primio je telefonski poziv od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan je razgovarao i s dužnosnicima Katara, Rusije i Kuvajta. “Važnost regionalnog mira i stabilnosti istaknuta je u razgovorima kao i važnost diplomatskih napora i dijaloga radi smanjivanja napetosti”, navodi se u priopćenju.

Nakon razgovora Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina Kremlj je objavio kako su pozvali na dijalog i kompromise. Saveznik Rijada i Dohe, SAD je putem državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao u ponedjeljak zemlje Zaljeva da ostanu “ujedinjene”. Katarski ministar vanjskih poslova istaknuo je u utorak “strateški” karakter odnosa sa SAD-om.

U Kataru se nalazi najveća američka zračna baza u regiji s 10.000 pripadnika te sjedište američkog vojnog zapovjedništva zadužena za Bliski istok.

Ta je baza ključna za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku koju međunarodna koalicija predvođena Washingtonom vodi a čiji je dio Doha. Katar je isključen iz arapske vojne koalicije predvođene Rijadom koja se bori protiv proiranskih pobunjenika u Jemenu.

Predbacuje mu se da podržava radikalne islamističke skupine te da se nedovoljno distancira od Irana, velikog suparnika Saudijske Arabije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,