Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Abdul Malik Badredin al-Huti: Evo što nam zbog nafte radi smrtonosna američko-saudijska agresija na Jemen!

Abdul Malik Badredin al-Huti: Evo što nam zbog nafte radi smrtonosna američko-saudijska agresija na Jemen!

jemen-hutiAbdul Malik Badredin al-Huti je naglasio da će se Pokret otpora nastaviti odupirati agresiji Saudijske Arabije na njegovu zemlju

Al-Huti je u nedjelju u TV obraćanju iznio primjedbu da agresija Rijada na Jemen ima za cilj podijeliti naciju.

Pozvao je narod Jemena da zaštiti svoje jedinstvo protiv svih vanjskih prijetnji i izazova. Al-Huti je dalje naglasio da je narod ujedinjen sa organizacijom Ansarulah.

Također je kritizirao šutnju međunarodne zajednice o ratu koji Saudijska Arabija i koalicija vodi protiv Jemena i koji je sada ušao u treću godinu.

Saudijska Arabija je ožujka 2015. godine pokrenula svoju smrtonosnu kampanju protiv Jemena kako bi se borci Huti iz Ansarulaha potisnuli iz Sane i kako bi se ponovo na vlast doveo Abd Rabuh Mansur Hadi, predsjednik Jemena koji je podnio ostavku i poznat je kao pouzdan saveznik Rijada.

U saudijskoj agresiji, koja nema nikakav Međunarodna mandat i suočava se sa sve više kritika, stradalo je više od 12.000 ljudi, većinom civila, prenosi iranska Press TV.

Nemilosrdni zračni udari su, također, više od polovice svih zdravstvenih ustanova u Jemenu doveli u stanje potpunog ili djelomičnog gašenja. Osim toga, ratom zahvaćena zemlja je dovedena i u stanje širenja zaraza i od listopada prošle godine se suočava sa smrtonosnom kolerom, od koje je od parila umrlo oko 600 ljudi.

Skoro 3,3 milijuna ljudi u Jemenu, uključujući 2.1 milijun djece, trenutno boluje od akutne pothranjenosti. Saudijska agresija je, također, uzela danak u razaranju infrastrukturnih objekata – uništene su mnoge bolnice, škole i tvornice.

Određene arapske zemlje, uključujući i Ujedinjene arapske emirate, Bahrein i Katar su partneri u ovoj vojnoj agresiji.
 

(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,