Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Cjepivo protiv ospica brutalno ubilo 15-tero djece u Južnom Sudanu

Cjepivo protiv ospica brutalno ubilo 15-tero djece u Južnom Sudanu

cjepivo-ospicePetnaestero djece umrlo je u južnom Sudanu nakon što je primilo cjepivo protiv ospica u jugoistočnoj pokrajini Kapoeta

Prema riječima ministra zdravstva Riek Gai Koka, cjepiva nije bila propisno čuvana i bila su pomiješana te su liječnici koristili jednu iglu nekoliko dana, piše PressTV.

Istraga je pokazala da lokalni dužnosnici nisu uspjeli provesti smjernice imunizacije za vrijeme četverodnevne kampanje u kojoj je cijepljeno oko 300 ljudi u jugoistočnoj pokrajni Kapoeta u svibnju, rekao je Kok.

„Tim koji je cijepio djecu u ovom tragičnom događaju nije bio ni kvalificiran, niti osposobljeni za imunizaciju”, dodao je.

Kampanja cijepljenja je provedena usred epidemije ospica koja je ubila 70 djece u ovoj godini, najnovije tragedije koja je pogodila ovu najmlađu naciju na svijetu, koju je zahvatio građanski rat već više od tri godine, koji utječe na njihovu sposobnost da provedu pristojnu zdravstvenu zaštitu.

Zemlja je također nedavno bila pod utjecajem ponovnog napadaja kolere.

„Jedna šprica je bila korištena za više bočica cjepiva tijekom cijela četiri dana kampanje umjesto da se ona odbaci nakon jedne upotrebe”, rekao je Kok.

„Ponovna uporaba šprice je onečistila bočice cjepiva protiv ospica i inficirala cijepljenu djecu.”

Lokalni zdravstveni dužnosnici također nisu uspjeli pratiti protokole ‘hladnog lanca’, držanja cjepiva na nižim temperaturama.

„Cjepiva su bila pohranjena u zgradi bez hladnog lanca tijekm četiri dana”, rekao je Kok.

Istraga, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i agencije UNICEF, utvrdila je da su djeca u udaljenom selu Nachodepele umrla od „davanja kontaminirane vakcine”.

Još 32 djece je pretrpjelo slične simptome groznice, povraćanja i proljeva, ali su se oporavili.

Prema WHO, cjepiva protiv ospica su u dehidriranom stanju i trebaju biti razrijeđena sa sredstvom za razrjeđivanje neposredno prije primjene. Cjepivo se trebalo čuvati na tamnom mjestu na između 2 i 8 stupnjeva celzijusa

„Ove godine smo primili 70 djece (koji su umrli) od ospica …. Cjepiva su sigurna ako (službenici) slijede smjernice„ – rekao je direktor WHO-a za Južni Sudan, Abdulmumin Usman.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,