Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Predsjednik Južne Koreje poludio! Amerikanci ilegalno unose u zemlju proturaketne sustave THAAD

Predsjednik Južne Koreje poludio! Amerikanci ilegalno unose u zemlju proturaketne sustave THAAD

moon-jaeKako se navodi, Moon Jae-in je “bio šokiran” kada je čuo da su četiri dodatna ilegalna THAAD sustava raspoređena za borbu protiv Sjeverne Koreje, odnosno da su donesena, i da prethodno o tome nije obaviještena nova vlada ili javnost, prenosi Reuters

Novi predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in naložio je danas pokretanje istrage o tome zašto njegov kabinet nije bio obaviješten o pristizanju još četiri lansera za sporni američki proturaketni sustav THAAD, rekao je njegov glasnogovornik

Prema riječima glasnogovornika, Ministarstvo obrane je tijekom prošlotjednog brifinge novoj vladi nije priopćilo da su još četiri američka lansera unesena u zemlju, prenosi AFP.

“Predsjednik moon je rekao da je to šokantno. Zatražio je istragu da bi se utvrdilo kako su četiri dodatna lansera unesena u zemlju, tko je donio odluku o tome, zašto to nije iznijeto u javnost i zašto nova administracija nije za to znala, sve do sada”, rekao je novinarima Moonov glasnogovornik Jun Jung Chan.

Sustav THAAD raspoređuje se u Južnoj Koreji radi suprotstavljanja prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je u ponedjeljak testirala još jednu raketu, dok pokušava razviti svoj nuklearni oružani program.

Moon, koji naginje ljevici, prošlog mjeseca je preuzeo dužnost predsjednika nakon svrgavanja opozvane predsjednice Park Geun-hye, a ranije je izražavao dvosmislene stavove glede THAAD-a.

Konzervativna vlada pod bivšom predsjednicom Park je počela uvoditi sustav THAAD kako bi se suprotstavila Pyongyangu i njegovim raketnim i nuklearnim prijetnjama.

Moon, međutim, želi se raspoređivanje THAAD-a stavi na razmatranje i uputi parlamentu na odobrenje, a kao razloge za preispitvanje navodi potencijalni utjecaj tog sustava na sigurnost i okoliš zemlje, napominje francuska agencija.

Raspoređivanje THAAD sustava od strane američke vojske dogovorila je prethodna južnokorejska vlada, a to je izazvalo bijes Kine.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,