Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Talijanski nobelovac: Rusija će opskrbiti svijet zdravom ne-GMO hranom

Talijanski nobelovac: Rusija će opskrbiti svijet zdravom ne-GMO hranom

rusija-poljoprivredaNa predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu nastupit talijanski klimatolog i nobelovac Riccardo Valentini, koji je govorio o budućnosti znanosti, posljedicama globalnog zagrijavanja io tome kako ruska hrana može spasiti svijet

“Znanost ima zadatak da nađe rješenje najtežih problema našeg vremena, među kojima su globalno zagrijavanje i održivi razvoj. Važno je da se o ovim temama govori na forumu u Sankt Peterburgu, jer su obje ove teme važne za Rusiju “, ističe Valentini.

Ruska priroda je vrlo bogata i raznovrsna, a zaštita ekosustava je izravno povezana sa stvaranjem i razvojem tehnologija koje omogućavaju smanjenu emisiju štetnih plinova u atmosferu. Rusija je danas najveći izvoznik žita na svijetu, prestigla je Europu.

To je vrlo važan pokazatelj, jer se ne smije zaboraviti da je tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća ona bila jedan od najvećih uvoznika. Dok je u ostatku svijeta sve manje plodnih obradivih površina, Rusija ih ima sve više, objašnjava nobelovac.

“Rukovodim radom laboratorija koja se bavi proučavanjem klimatskih promjena u Tihookeanske regiji. Naša laboratorij radi unutar ruskog Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku. Naši proračuni govore da će u Rusiji do 2050. godine biti čak do 40 milijuna hektara plodne obradive zemlje”, ističe Riccardo Valentini.

Naš sugovornik smatra da Italija i Rusija imaju šta naučiti jedna od druge i ističe da će ljudima uvijek biti neophodno plodno tlo. Rusija ima zemlju, ali uvijek razvija samo masovnu proizvodnju. Sa druge strane, Italija i druge europske zemlje više obraćaju pozornost na kvalitetu nego na kvantitetu.

“Zato je naš zadatak da nađemo način da proizvodimo kvalitetnu rusku hranu, da otvaramo nove proizvodne linije”, smatra Valentini.

Valentini objašnjava da ta zdrava hrana već postoji u prirodi, po ruskim stepama i šumama. On tu podrazumijeva i šumske gljive i jagodičasto voće. Ali ipak bi trebalo napraviti spoj prirodnih proizvoda s inovacijama, sukladno ruskim tradicijama. Formula bi trebalo da zvuči otprilike ovako: kvalitetna poljoprivreda uz talijanske standarde plus ruska tradicija.

Upravo u cilju realizacije ideja, talijanski nobelovac je zajedno s kolegama otvorio međunarodnu školu koja se bavi multidisciplinarnim pristupom.

Smatra da je Vladivostok važna strateška točka, jer u dalekoistočnom dijelu Rusije postoji ono što nedostaje Europljanima – stvarna veza s Azijom.

“Surađujemo s Europsko-mediteranskim centrom koji se bavi proučavanjem klimatskih promjena, kao i sa kineskim, korejskim i japanskim sveučilištima. Nadam se da će Rusija uspjeti napraviti taj prijeko potreban most između Europe i Azije”, zaključuje Riccardo Valentini.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,