Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI ŠOK ZA EU I NATO: Italija ne vidi budućnost na Zapadu i prelazi na Putinovu stranu

NOVI ŠOK ZA EU I NATO: Italija ne vidi budućnost na Zapadu i prelazi na Putinovu stranu

putin-stolicaNew York Times piše kako je Trump prepustio Italiju ruskom utjecaju

Američki predsjednik Donald Trump imao je gust raspored za vrijeme svog boravka u Italiji. Nakon privatne audijencije kod pape susreo se s talijanskim predsjednikom i premijerom u Rimu, letio za Siciliju na summit svjetskih vođa i posjetio američke trupe na pomorskoj zrakoplovnoj stanici.

No, nakon što su diplomatske aktivnosti završile, europski i američki dužnosnici boje se povratka na novu normalu američke nezainteresiranosti, piše New York Times.

Istovremeneno, Rusija se udvara Italiji, zemlji koja je nekoć imala najveću komunističku partiju van sovjetskog bloka i koju mnogi analitičari smatraju krhkom karikom u europskom lancu. Trump je u Rimu ostavio veleposlanstvo bez veleposlanika i prepustio geopolitičko igralište ruskom veleposlaniku u Rimu Sergeju Razovu.

Ruski veleposlanik polako gradi odnose

Promišljen, sjedokosi diplomat Razov polako gradi odnose s talijanskim političarima, organizira koncerte za preživjele potresa u Italiji i posjećuje regionalne dužnosnike koji lamentiraju o “nepoštenim” sankcijama Rusiji, koje Moskva žarko želi skinuti.

Upravo poput Razovljeve energične diplomacije, dobar dio ruskih odnosa gradi se javno. Na primjer, Putin je ovog mjeseca talijanskog premijera Paola Gentilonija ugostio u Sočiju, a par tjedana prije toga predsjednika Seriga Mattarellu u Moskvi.

No među talijanskim, europskim i američkim dužnosnicima postoji bojazan da se Rusija koristi i istim zakulisnim utjecajima i medijskim manipulacijama koje je koristila u SAD-u i drugdje kako bi Italiju još bliže nagnula Moskvi. Bivši premijer Matteo Renzi privatno se požalio suradnicima da se Rusija miješa u talijansku unutarnju politiku na način da podupire populističke političke stranke.

Talijani se teško drže europskih direktiva

Internetske stranice koje kontroliraju vođe pokreta Pet Zvijezda, jedne od najpopularnijih anti-establishment stranaka u zemlji, šire izvještaje objavljene na mediju Sputnik Italia, talijanskoj verziji ruskog državnog medija. “Rusija je puno uložila kako bi utjecala na javno mnijenje u ovoj zemlji”, rekla je Celia Kuningas-Saagpakk, estonaska ambasadorica u Italiji, piše NYT.

Prije toga je radila u ministarstvu vanjskih poslova svoje zemlje, gdje se bavila Rusijom i njenim propagandnim strategijama u Ukrajini i drugdje.

Učinci ruskih pokušaja da se utječe na Italiju već se mogu vidjeti. Talijanski političari s obje strane političkog spektra dugo se bore s držanjem tvrde linije prema Moskvi koju je EU zauzela nakon početka Ukrajinske krize, ali sada se ljuljaju više nego ikada.

Politiku EU provodi njemačka kancelarka Angela Merkel koja je nekoć bila glavna europksa veza s Putinom, a mnogi Talijani nadaju se da će njihova zemlja popuniti prostor koji je nastao erozijom odnosa Merkel i Putina nakon Ukrajine.

Rusofili u pokretu Pet zvijezda

Talijanski rusofili ohrabreni su nedavnim Gentilonijevim posjetom Rusiji. Njegov prethodnik Renzi s Putinom se susreo prošle godine i rekao da se protivi automatskoj obnovi sankcija Rusiji. I bivši premijer Berlusconi rekao je da se nada da će se sankcije skoro dići. No, najtopliji spram Rusije su u pokretu Pet zvijezda, koji vode u anketama podrške pred izbore koji bi se u Italiji trebali održati krajem godine.

Pokret Pet zvijezda pozvao je na referendum o talijanskom napuštanju eurozone i dizanju sankcija Rusiji te na koncu kompletan geopolitički zaokret od SAD-a i prema Rusiji. Na nedavnom izlaganju vanjskopolitičkih pozicija platforme u parlamentu, vođe pokrete Pet zvijezda Rusiju su okarakterizirali kao strateškog partnera koji je nepošteno kažnjavan, a SAD kao zlostavljača čije je sedamdesetogodišnje savezovanje s Italijom došlo do svog kraja.

“Postoji granica”, rekao je Manlio di Stefano, čelnik odbora za vanjsku politiku pokreta Pet zvijezda. Na blogu pokreta, Manlio Di Stefano je nedavno napisao da NATO priprema “finalni napad” na Rusiju. U intervjuu je tvrdio da se njegova stranka protivi sankcijama spram Rusije i rekao da se nekoć obećavajući Trump pokazao kao razočaravajući pijun vojno-industrijskog kompleksa. “Rekao je da želi popraviti odnose s Rusijom i stabilizirati situaciju na mediteranu, a onda je počeo bombardirati Siriju”, rekao je Di Stefano.

Tko će popuniti političku prazninu?

Ubrzo nakon Trumpove izborne pobjede, Beppe Grillo, jedan od osnivača pokreta, pobjedu je slavio kao prst u oko establishmentu. No kako je Trumpova pozicija spram Rusije postajala sve mutnija i napetija, prikriveni antiamerički sentiment unutar pokreta Pet zvijezda isplivao je na površinu. Alessandro Di Battista, jedan od vođa stranke, rekao je da je era talijanske servilnosti spram SAD-a gotova. Njegova stranka, rekao je, će tražiti odmicanje od SAD-a i približavanje Rusiji. Prije tri godine, 2014., pokret Pet zvijezda je kritizirao Putina zbog stanja s ljudskim pravima u Rusiji, ali su vrlo brzo promijenili ploču.

To je pokrenulo sumnje među vladinim dužnosnicima u SAD-u i Europi da je stranka dobila nekakvu financijsku pomoć od Rusije, što iz stranke čvrsto poriču. Nikakvi dokazi nikada nisu dospjeli u javnost. Mnogi ipak vide Putinovu nevidljivu ruku u zemlji. “Svjesni smo da Putin pokušava oslabiti EU i njene institucije. Isto je napravio u Italiji”, rekao je američki senator Bob Corker.

Trumpova administracija za mjesto veleposlanika u Italiji razmatra Lewa Eisenberga. Amerčka se odsutnost osjeti. Tijekom nedavnog posjeta Vatikanu, senator Tim Kaine susereo se s nadbiskupom Paulom Gallagherom, ministrom vanjskih poslova Svete stolice. “Gallagher je bio jako zainteresiran za razgovore o Rusiji. Ako SAD ostavi vakum, taj će prostor netko morati popuniti”, rekao je Kaine u jednom nedavnom intervjuu.
 
(telegram.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,