Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI ┼áOK ZA EU I NATO: Italija ne vidi budu─çnost na Zapadu i prelazi na Putinovu stranu

NOVI ŠOK ZA EU I NATO: Italija ne vidi budućnost na Zapadu i prelazi na Putinovu stranu

putin-stolicaNew York Times piše kako je Trump prepustio Italiju ruskom utjecaju

Ameri─Źki predsjednik Donald Trump imao je gust raspored za vrijeme svog boravka u Italiji. Nakon privatne audijencije kod pape susreo se s talijanskim predsjednikom i premijerom u Rimu, letio za Siciliju na summit svjetskih vo─Ĺa i posjetio ameri─Źke trupe na pomorskoj zrakoplovnoj stanici.

No, nakon ┼íto su diplomatske aktivnosti zavr┼íile, europski i ameri─Źki du┼żnosnici boje se povratka na novu normalu ameri─Źke nezainteresiranosti, pi┼íe New York Times.

Istovremeneno, Rusija se udvara Italiji, zemlji koja je neko─ç imala najve─çu komunisti─Źku partiju van sovjetskog bloka i koju mnogi analiti─Źari smatraju krhkom karikom u europskom lancu. Trump je u Rimu ostavio veleposlanstvo bez veleposlanika i prepustio geopoliti─Źko igrali┼íte ruskom veleposlaniku u Rimu Sergeju Razovu.

Ruski veleposlanik polako gradi odnose

Promi┼íljen, sjedokosi diplomat Razov polako gradi odnose s talijanskim politi─Źarima, organizira koncerte za pre┼żivjele potresa u Italiji i posje─çuje regionalne du┼żnosnike koji lamentiraju o ÔÇťnepo┼ítenimÔÇŁ sankcijama Rusiji, koje Moskva ┼żarko ┼żeli skinuti.

Upravo poput Razovljeve energi─Źne diplomacije, dobar dio ruskih odnosa gradi se javno. Na primjer, Putin je ovog mjeseca talijanskog premijera Paola Gentilonija ugostio u So─Źiju, a par tjedana prije toga predsjednika Seriga Mattarellu u Moskvi.

No me─Ĺu talijanskim, europskim i ameri─Źkim du┼żnosnicima postoji bojazan da se Rusija koristi i istim zakulisnim utjecajima i medijskim manipulacijama koje je koristila u SAD-u i drugdje kako bi Italiju jo┼í bli┼że nagnula Moskvi. Biv┼íi premijer Matteo Renzi privatno se po┼żalio suradnicima da se Rusija mije┼ía u talijansku unutarnju politiku na na─Źin da podupire populisti─Źke politi─Źke stranke.

Talijani se te┼íko dr┼że europskih direktiva

Internetske stranice koje kontroliraju vo─Ĺe pokreta Pet Zvijezda, jedne od najpopularnijih anti-establishment stranaka u zemlji, ┼íire izvje┼ítaje objavljene na mediju Sputnik Italia, talijanskoj verziji ruskog dr┼żavnog medija. ÔÇťRusija je puno ulo┼żila kako bi utjecala na javno mnijenje u ovoj zemljiÔÇŁ, rekla je Celia Kuningas-Saagpakk, estonaska ambasadorica u Italiji, pi┼íe NYT.

Prije toga je radila u ministarstvu vanjskih poslova svoje zemlje, gdje se bavila Rusijom i njenim propagandnim strategijama u Ukrajini i drugdje.

U─Źinci ruskih poku┼íaja da se utje─Źe na Italiju ve─ç se mogu vidjeti. Talijanski politi─Źari s obje strane politi─Źkog spektra dugo se bore s dr┼żanjem tvrde linije prema Moskvi koju je EU zauzela nakon po─Źetka Ukrajinske krize, ali sada se ljuljaju vi┼íe nego ikada.

Politiku EU provodi njema─Źka kancelarka Angela Merkel koja je neko─ç bila glavna europksa veza s Putinom, a mnogi Talijani nadaju se da ─çe njihova zemlja popuniti prostor koji je nastao erozijom odnosa Merkel i Putina nakon Ukrajine.


Rusofili u pokretu Pet zvijezda

Talijanski rusofili ohrabreni su nedavnim Gentilonijevim posjetom Rusiji. Njegov prethodnik Renzi s Putinom se susreo pro┼íle godine i rekao da se protivi automatskoj obnovi sankcija Rusiji. I biv┼íi premijer Berlusconi rekao je da se nada da ─çe se sankcije skoro di─çi. No, najtopliji spram Rusije su u pokretu Pet zvijezda, koji vode u anketama podr┼íke pred izbore koji bi se u Italiji trebali odr┼żati krajem godine.

Pokret Pet zvijezda pozvao je na referendum o talijanskom napu┼ítanju eurozone i dizanju sankcija Rusiji te na koncu kompletan geopoliti─Źki zaokret od SAD-a i prema Rusiji. Na nedavnom izlaganju vanjskopoliti─Źkih pozicija platforme u parlamentu, vo─Ĺe pokrete Pet zvijezda Rusiju su okarakterizirali kao strate┼íkog partnera koji je nepo┼íteno ka┼żnjavan, a SAD kao zlostavlja─Źa ─Źije je sedamdesetogodi┼ínje savezovanje s Italijom do┼ílo do svog kraja.

ÔÇťPostoji granicaÔÇŁ, rekao je Manlio di Stefano, ─Źelnik odbora za vanjsku politiku pokreta Pet zvijezda. Na blogu pokreta, Manlio Di Stefano je nedavno napisao da NATO priprema ÔÇťfinalni napadÔÇŁ na Rusiju. U intervjuu je tvrdio da se njegova stranka protivi sankcijama spram Rusije i rekao da se neko─ç obe─çavaju─çi Trump pokazao kao razo─Źaravaju─çi pijun vojno-industrijskog kompleksa. ÔÇťRekao je da ┼żeli popraviti odnose s Rusijom i stabilizirati situaciju na mediteranu, a onda je po─Źeo bombardirati SirijuÔÇŁ, rekao je Di Stefano.

Tko ─çe popuniti politi─Źku prazninu?

Ubrzo nakon Trumpove izborne pobjede, Beppe Grillo, jedan od osniva─Źa pokreta, pobjedu je slavio kao prst u oko establishmentu. No kako je Trumpova pozicija spram Rusije postajala sve mutnija i napetija, prikriveni antiameri─Źki sentiment unutar pokreta Pet zvijezda isplivao je na povr┼íinu. Alessandro Di Battista, jedan od vo─Ĺa stranke, rekao je da je era talijanske servilnosti spram SAD-a gotova. Njegova stranka, rekao je, ─çe tra┼żiti odmicanje od SAD-a i pribli┼żavanje Rusiji. Prije tri godine, 2014., pokret Pet zvijezda je kritizirao Putina zbog stanja s ljudskim pravima u Rusiji, ali su vrlo brzo promijenili plo─Źu.

To je pokrenulo sumnje me─Ĺu vladinim du┼żnosnicima u SAD-u i Europi da je stranka dobila nekakvu financijsku pomo─ç od Rusije, ┼íto iz stranke ─Źvrsto pori─Źu. Nikakvi dokazi nikada nisu dospjeli u javnost. Mnogi ipak vide Putinovu nevidljivu ruku u zemlji. ÔÇťSvjesni smo da Putin poku┼íava oslabiti EU i njene institucije. Isto je napravio u ItalijiÔÇŁ, rekao je ameri─Źki senator Bob Corker.

Trumpova administracija za mjesto veleposlanika u Italiji razmatra Lewa Eisenberga. Amer─Źka se odsutnost osjeti. Tijekom nedavnog posjeta Vatikanu, senator Tim Kaine susereo se s nadbiskupom Paulom Gallagherom, ministrom vanjskih poslova Svete stolice. ÔÇťGallagher je bio jako zainteresiran za razgovore o Rusiji. Ako SAD ostavi vakum, taj ─çe prostor netko morati popunitiÔÇŁ, rekao je Kaine u jednom nedavnom intervjuu.
 
(telegram.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,