Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » CIA: Mijenjat će se granice na Balkanu

CIA: Mijenjat će se granice na Balkanu

balkan-graniceNa Balkanu će, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica, nove međe će se najvjerojatnije povući u Makedoniji, ali i na Kosovu, tvrdi bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Meyer

“Sve je moglo i moralo se dogoditi drugačije, ali velike su sile više gledale vlastiti interes nego interes regije”, kaže o ratu devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije prof. dr. Steven Meyer, nekadašnji zamjenik šefa CIA-e za Balkan, u intervjuu za beogradske ‘Večernje novosti’.

On smatra da EU nema rješenje za Balkan, a da Sjedinjene Države Balkan tu regiju više ne interesira previše.

Govoreći o Srbiji, on je ocijenio da je izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije očekivan.

“On je pametan i učinkovit političar i napravit će kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim postignućima, posebno za ekonomskim reformama”, rekao je Meyer u intervjuu.

Na pitanje da li je 5. listopad bio demokratska revolucija ili prevrat, Meyer, koji je na Balkanu radio prije tog datuma, odgovara:

“Petooktobarska revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlasti. To je učinjeno jer su mnogi političari u Srbiji bili uvjereni da zemlja neće moći krenuti naprijed i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade željele vide promjenu i da su aplaudirale zbacivanju Miloševića. “

Govoreći o situaciju u regiji, on kaže:

“BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mjesecima. Istodobno, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan”, ističe Meyer.

On smatra da eventualna promjena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali da to ne bi imalo podršku SAD.

“Ipak, važno je imati na umu da Washington više nije previše zainteresiran za Balkan. Trumpova administracija neće posebno reagirati ako se te promjene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do neovisnosti”, kaže ovaj analitičar.

Na pitanje kakva sudbina očekuje Makedoniju, Meyer odgovara:

“Ako Crna Gora i Kosovo mogu tvrde neovisnost, smanjena Makedonija bi mogla također biti opcija. Ali to možda nije najbolji pravac djelovanja za tu – manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro i razmotriti federalnu zajednicu sa Srbijom.”

Na pitanje kako bi američka administracija reagirala u slučaju formiranja tzv. vojske Kosova, on kaže da američke vlasti nisu naklonjene tome, ali da se to može lako promijeniti.

“Trumpova administracija ima malo stručnog pristupa u odnosima na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo pratiti promjene u politici SAD”, ističe on.

Prema njegovim riječima, ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na sjeveru Kosova, dodao je.

Govoreći o situaciji u BiH, Meyer kaže da bi ona, nakon odbacivanja tužbe protiv Srbije, mogla postati nestabilnija.

“Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. To posebno otežava odnose između Federacije i RS”, naglašava Meyer.

O mogućnosti eventualnih terorističkih napada na Balkanu, Meyer je rekao da se radi o problemu koji se povećava i postaje vrlo težak, posebice kada se radi o utjecaju vehabizma na Kosovu. “Posebna opasnost je i veza između organiziranog kriminala i terorizma, pa kada se tome doda i činjenica da je Balkan tranzitno područje, to nam onda prilično otežava posao”, istaknuo je.

Što se tiče interesa SAD-a i Rusije na području Balkana, Meyer smatra da će za obje države to biti sporedno mjesto djelovanja i interesa. Nakon 90-ih službeni interesi SAD-a su završeni i američki su interesi sada na Bliskom istoku, a isto vrijedi i za Rusiju, kazao je Meyer koji je sada šef Programa nacionalne sigurnosti na Akademiji Daniel Morgan u SAD-u.

Zanimljivo, Meyer ne vidi razlog zašto bi Srbija postala članica NATO-a. “Članstvo iziskuje novac, postoji pritisak da se kupuje oružje koje dolazi iz Amerike i EU koje Srbiji nije nužno”, kazao je Meyer, koji istodobno smatra kako će se Crna Gora sigurno pridružiti NATO-u, iako ne zna “što će im to donijeti”.

On, također, smatra će biti vrlo teško, možda i nemoguće, da se ostvare bolji odnosi između RS i Washingtona.

Prema Meyeru, odnosi između Rusije i SAD su veoma loši i to prije svega zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umiješana u predsjedničke izbore u SAD.

“Nije nužno da se SAD i Rusija vole, najvažnije je da mogu uspostaviti prihvatljiv radni odnos. Ali to će biti vrlo teško učiniti zbog agresivne vanjske politike Rusije i nesposobnosti Trumpove administracije”, zaključio je on.
 
(sputniknews.com,jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,