Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Balkanski lonac prokuhao! Srbi srušili džamiju u Zemun Polju

Balkanski lonac prokuhao! Srbi srušili džamiju u Zemun Polju

dzamija-srbijaVučić je htio pokazati kako je odlučan da se suprotstavi bilo kakvim nepravilnostima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata

žamije su bogomolje i kao takve trebaju biti zaštićene od svake vrste vandalizma, civilnog i državnog – iz Melbournea, ekskluzivno za Večernji list, komentirao je jučer predsjednik Mešihata Islamske zajednice Srbije, muftija Abdullah Nu’man rušenje džamije u Zemun Polju, ističući kako je riječ o nepotrebnoj akciji koja ne vodi ničemu osim narušavanju međuljudskih odnosa i stvaranja nepovjerenja u državu i državne organe.

Nisam niti ću razgovarati s premijerom Vučićem, znaju oni da se džamije ne ruše – ljutita reakcija predsjednika Mešihata došla je nakon rušenja džamije u izgradnji u Zemun Polju.

Formirat će vojsku

Unatoč upozorenjima koja su stizala sa svih strana kako bi rušenje džamije, pred sveti mjesec ramazan i nekoliko dana nakon terorističkog napada u Manchesteru moglo dovesti do vjerske nesnošljivosti, vlada Srbije nije marila, već je akciju rušenja počela u petak u ranim jutarnjim satima.

Na taj način Vučić je htio pokazati kako je odlučan u nakani da se suprotstavi bilo kakvim nepravilnostima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata. Poznato je kako diljem Europe postoje ilegalne džamije u kojima se novače teroristi. U znak protest, islamski vjernici okupili su se na mjestu rušenja, stavili tepihe i klanjali džuma-namaz (molitva petkom) na ulici.

Rušenje džamije došlo je u vrijeme najvećih tenzija na relaciji Kosovo – Srbija, pogotovo nakon izjave jednog od glavnih kandidata za premijera Kosova Ramusha Haradinaja koji je kazao kako “kada on postane premijer, Srbija neće postojati na Kosovu”.

Ako postanem premijer, Srbija neće postojati na Kosovu. Znači,država Srbija neće imati nikakvu ulogu na Kosovu – kazao je Haradinaj, kandidat za premijera ispred koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i devet drugih manjih stranaka.

Briga me što drugi misle. U roku od 90 dana od početka rada budućeg saziva vlade, formirat ćemo i vojsku Kosova. Ako Srbi na Kosovu razmišljaju bez miješanja Beograda, glasat će za vojsku, koja je u njihovu najboljem interesu, jer ovdje žive – odlučan je Haradinaj.

Sumnjivo lice u Sobranju

Da u Srbiji sa strepnjom očekuju rezultate izbora i strahuju od moguće pobjede Ramusha Haradinaja, dokazuje i izjava sadašnjeg premijera i budućeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da bi eventualni izbor Haradinaja za premijera Kosova bio veliki problem za Srbiju.

Da se u balkanskom loncu kuha naveliko, dokazuje i sudjelovanje bivšeg časnika srpske sigurnosno-informativne agencije, BIA-e, a današnjeg savjetnika u ambasadi Srbije u Skoplju, Gorana Živaljevića, u napadu u Sobranju na Zorana Zaeva i albanske zastupnike 27. travnja.

Iako se Živaljević branio da je bio prisutan u parlamentu po službenoj dužnosti da bi vidio sudjeluju li u incidentima i osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti, TV Telma, pozivajući se na istraživački tim, tvrdi kako je ušao u makedonski parlament zajedno sa svjetinom i uputio se u plenarnu salu gdje su se nalazili poslanici VMRO-DPMNE.

Živaljević je prije diplomatske misije u Skoplju služio kao diplomat u Hrvatskoj 2014., ali se hrvatska obavještajna služba srpskim kolegama “požalila na njegov rad”.
 

 

(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,