Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ANGELA MERKEL BIJESNA: ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE JE PREVARA’ – Trump prelomio najbli┼żim suradnicima i rekao da Amerika izlazi iz Pari┼íkog sporazuma o klimatskim promjenama

ANGELA MERKEL BIJESNA: ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE JE PREVARA’ – Trump prelomio najbli┼żim suradnicima i rekao da Amerika izlazi iz Pari┼íkog sporazuma o klimatskim promjenama

trump-klimaAmeri─Źki predsjednik Donald Trump kazao je osobama od povjerenja me─Ĺu kojima je i ravnatelj Agencije za za┼ítitu okoli┼ía Scott Pruitt kako namjerava napustiti me─Ĺunarodni sporazum o klimatskim promjenama

U subotu Trump je na Twitteru napisao kako ─çe sljede─çeg tjedna donijeti odluku ho─çe li podr┼żati pari┼íki klimatski sporazum.

Bijela ku─ça nije odgovorila na zahtjev za komentarom vijesti.

Izvor koji je u kontaktu s du┼żnosnicima uklju─Źenima u dono┼íenje odluke za Reuters je kazao kako je za sljede─çi tjedan planirano nekoliko sastanaka s prvim ljudima energetskih tvrtki i drugima o klimatskom sporazumu uo─Źi o─Źekivane Trumpove objave kasnije tijekom tjedna. Reuters napominje kako nije jasno ho─çe li se ti sastanci uop─çe odr┼żati.

“Donijet ─çu kona─Źnu odluku o Pari┼íkom sporazumu sljede─çeg tjedna”, napisao je u tvitu zadnjeg dana summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u Italiji na kojem je odbio podle─çi pritiscima saveznika da podr┼żi sporazum koji je 2015. dogovoren i ozna─Źio je prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Trump je globalno zatopljenje nazvao prijevarom i izlo┼żen je udru┼żenom naporu svjetskih vo─Ĺa da po┼ítuje pari┼íki sporazum o ograni─Źavanju emisije uglji─Źnog dioksida.

Njegova nespremnost da prihvati prvi pravno obvezuju─çi globalni klimatski sporazum koji je potpisalo 195 zemalja iznervirao je njema─Źku kancelarku Angelu Merkel.

“─îitava rasprava o klimi bila je vrlo te┼íka da ne ka┼żem vrlo nezadovoljavaju─ça”, kazala je novinarima. “Nema naznaka ho─çe li SAD ostati uz Pari┼íki sporazum ili ne”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,