Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Švedska organizira ‘probu obrane u ratu s Rusijom’, a ne može se obraniti niti od migranata koji im masovno siluju žene

Švedska organizira ‘probu obrane u ratu s Rusijom’, a ne može se obraniti niti od migranata koji im masovno siluju žene

svedska-vojskaU Švedskoj će biti održani vojni manevri koji imitiraju invaziju stranog agresora, u kojem se može prepoznati Rusija

U toj priči ima puno toga smiješnog. Primjerice, odbijanje “napada Rusije” Šveđani neće izvoditi s one strane s koje bi mogao dogoditi. Ipak, te vježbe zaista su interesantne za ruske promatrače.

Kako piše list “Sidsvenskan”, vojne snage trebaju izvesti protunapad na “protivnika” i paralizirati ga borbom. Prema zapisniku koji prati vježbe, u južnoj provinciji Skona izbio je “lokalni rat”. Švedska se našla u teškom položaju, ali na put “stranom agresoru” stale su kopnene snage – tri tisuće vojnika i časnika iz cijele zemlje, koji su preusmjereni na front.

“Ovdje se nema što kriti – napada Rusija”, objasnio je predsjednik Odbora za obranu Parlamenta Švedske Alan Vidman.

Pretpostavlja se da će tijekom osmodnevnih manevara “Proljetna vatra 17″, koji će početi već sljedećeg tjedna, oružane snage Švedske “povećati operativni potencijal” i učiti djelovati u sastavu brigada – borbenih jedinica od po četiri tisuće ljudi, u čijem su sastavu muškarci i žene.

Te vježbe prethode velikim jesenskim vojnim vježbama u Baltičkoj regiji pod nazivom “Aurora 17″, u kojima će sudjelovati ne samo Švedska i Finska, nego i članice NATO-a: SAD, Francuska, Estonija, Danska i Norveška.

Prema mišljenju švedskog ministra obrane Petera Hulkvista, “Aurora 17″ će pokazati da su švedske oružane snage spremne odbiti bilo koju invaziju.

“Upravo takav signal i želimo poslati”, potvrdio je Alan Vidman.

On je negirao kritiku Stranke lijevih i “Feminističke inicijative” da “Aurora 17″ provocira Rusiju.

“S moje točke gledišta, Rusi jako poštuju vojnu snagu. Država koja je u vojnom smislu slaba samo izaziva prijezir kod njih”, smatra Vidman.

Sudionici “Aurore 17″ pridonijet će “očuvanju vojne ravnoteže u Baltičkom moru”, pošto Rusija neće uspjeti pogurati unaprijed svoje položaje, kao što je to bilo na Krimu i u Ukrajini”, smatra list. To će biti “demonstracija sile” koja će spriječiti Rusiju da osvoji otok Gotland koje ponekad nazivaju “najvećim nepotopljivim nosačem zrakoplova u Sjevernoj Europi”.

Alan Vidman je djelomično u pravu: serija vježbi švedske vojske zabavlja Rusiju kao besplatno kazališna predstava i navodi na razmišljanje, sa raznim zaključcima.

Kao prvo, nitko ne zna što je švedska vojska, s koje strane ona puca automatskim puškama i što uopće može. Posljednji put su Šveđani ratovali s Rusijom u vrijeme Napoleona, kada je korpus kneza Bagrationa, ne naišavši na otpor, prešao Botnički zaljev po ledu i osvojio Stockholm.

Od tog trenutka prošlo je mnogo vremena, te je interesantno, čisto iz znatiželje, pogledati što to švedska vojska umije. Da li su živi i zdravi, da li im je hladno? Da li im netko sipa kavu u pauzama?

Praktično gledano, izvođenje vježbi na otoku Gotland i u Skonau, najjužnija provincija s blagom klimom, koja je najkasnije ušla u sastav kraljevstva, a lokalni stanovnici “nisu baš sasvim Šveđani”, kao i slanje transportnih zrakoplova u goste baltičkim susjedima znači odavati sve svoje šifre, frekvencije razgovora, pozivne brojeve, kao i karakteristike PZO-a i sustava obalne obrane.

Ruskim stručnjacima u Kalinjingradskoj i Lenjingradskom području čak se neće morati ni pomaknuti sa stolice kako bi sakupili sve te informacije koja će im biti ponuđene na pladnju.

Kao drugo, bit će zanimljivo vidjeti kako švedski vikinzi uz pomoć samo jedne brigade planiraju izvesti protunapad na neprijateljski desant u Skonau.

Kao treće, shodno planovima, protunapad će izvoditi specijalno obučeni rendžeri, a ne tenkovska brigada.

A kao četvrto, bit će interesantno pogledati i američke savjetnike koji će ovoj srednjovjekovnoj predstavi dati impuls današnjice. NATO komanda još nije dobila od Stockholma suglasnost da se objedine sustavi komunikacije, s obzirom da Šveđani i dalje imaju izolacijski pogled koji koči agresivni koncept obuzdavanja Rusije.

>>RATNA DOPISNICA REKLA ONO ŠTO MEDIJI SKRIVAJU: IRAČKI MOSUL JE SIGURNIJI ZA ŽENE NEGO ŠVEDSKA
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,