Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Uznemiruju─çe upozorenje vode─çeg obavje┼ítajca: ‘Zamislite da na tjedan dana nestane struje’

Uznemiruju─çe upozorenje vode─çeg obavje┼ítajca: ‘Zamislite da na tjedan dana nestane struje’

elektrika-hakerSvijet bi uskoro mogao do┼żivjeti ozbiljnu digitalnu sabota┼żu, koja ─çe prouzro─Źiti mete┼ż, kaos i nered – upozorio je u utorak ravnatelj nizozemske tajne slu┼żbe Rob Bertholee

Sabota┼ża ┼żivotno va┼żne infrastrukture je stvar zbog koje mo┼żda ne─çete mo─çi zaspati – rekao je Bertholee pred stotinama stru─Źnjaka i slu┼żbenih predstavnika okupljenih na konferenciji o informati─Źkoj sigurnosti u Den Haagu.

Ovo upozorenje dolazi nakon ┼íto je od petka u nevi─Ĺenom informati─Źkom napadu pogo─Ĺeno vi┼íe od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja svijeta, ali ─Źini se kako napad ipak jenjava.

Prijetnja cyber napada nije nestvarna, ona je tu oko nas – izjavio je ravnatelj Nizozemske tajne slu┼żbe (AIVD) na dvodnevnom forumu koji je organizirala nizozemska vlada.

Mislim da smo mo┼żda puno bli┼że ozbiljnom ─Źinu digitalne sabota┼że nego ┼íto se misli – istaknuo je.

Bertholee je podsjetio da je 2012. najve─ça saudijska naftna kompanija bila meta kratkog napada te da je tri godine poslije hakirana ukrajinska tvrtka za distribuciju elektri─Źne energije, zbog ─Źega nekoliko sati nije bilo struje.

Infrastruktura diljem svijeta je me─Ĺusobno povezana, ┼íto ima velikih prednosti, ali i nedostataka – rekao je.

Zamislite ┼íto bi se dogodilo da se na dan-dva ili tjedan izvr┼íi sabota┼ża ─Źitavog bankarskog sustava. Ili da se dogodi kvar u na┼íoj prometnoj mre┼żi. Ili da se izvede informati─Źki napad na kontrolore leta dok daju upute zrakoplovima. Posljedice bi bile katastrofalne – upozorio je Bertholee.

Zemlje se moraju pripremiti za budu─çe prijetnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektori moraju sura─Ĺivati, budu─çi da su tu na┼ía dru┼ítva najosjetljivija – rekao je.

Stru─Źnjaci za informati─Źku sigurnost, koji upozoravaju da su mogu─çi novi napadi, misle da su mo┼żda otkrili vezu izme─Ĺu Sjeverne Koreje i informati─Źkog napada svjetskih razmjera, za koji jo┼í nitko nije preuzeo odgovornost, a u kojemu je u nedjelju stradalo 165.000 ra─Źunala.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,