Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRIJELOMNA VIJEST: Amerika bombardirala sirijsku vojsku, dok su mediji ┼íirili paranoju o Rusiji

PRIJELOMNA VIJEST: Amerika bombardirala sirijsku vojsku, dok su mediji širili paranoju o Rusiji

sirija-napadKoalicija na ─Źelu sa SAD je napala sirijski vojni konvoj koji se kretao kroz jugoisto─Źni dio Homsa, javio je Pentagon

Pentagon tvrdi kako je sirijski vojni konvoj i┼íao prema njihovim (ameri─Źkim) polo┼żajima, kada su odlu─Źili izdati upozorenje koje je kako ka┼żu ignorirano, tako da je Koalicija napala konvoj.

“Izvr┼íen je napad. On je bio protiv provladinih snaga koje djeluju u blizini Tanfa. Ove provladine snage djelovale su unutar utvr─Ĺene zone deeskalacije”, rekao je on.

Prema njegovim rije─Źima, “zapovjednik na terenu smatrao je da ove snage predstavljaju prijetnju koalicijskim snagama”.

Ranije je portal “BuzFeed News” priop─çio da se napad koalicije dogodio u blizini grada Tanfe, gdje su ameri─Źke i britanske specijalne snage trenirale sirijske pobunjenike u blizini granice s Irakom i Jordanom.

Dopisnik portala priop─çio je da su sirijski pobunjenici smje┼íteni s ameri─Źkim specijalcima u podru─Źju u ─Źijoj se blizini tako─Ĺer nalaze snage koje podr┼żavaju sirijsku vojsku.

U ponedjeljak je objavljeno da su vojnici sirijske arapske vojske zajedno s pripadnicima lokalnih snaga povezanih s ira─Źkim narodnim jedinicama pripremaju da povrate obli┼żnji grani─Źni prijelaz Tanf od Daesu-a.

Medijski izvje┼ítaji navode da su sirijski pobunjenici izrazili zabrinutost, jer se sirijska vojska nalazi “preblizu” baze ameri─Źkih specijalnih snaga u Tanfu.

Ono ┼íto je poznato do sada su sljede─çe ─Źinjenice:

1. Koalicijski ratni zrakoplov je upao u sirijski zra─Źni prostor sa jordanske strane.

2. Potom je bombaridrao konvoj od pet T-62 tenkova.

3. Dva tenka su uništena

4. Jedan ZSU-23-4 Šilka je oštećen u napadu

5. Šest vojnika je poginulo, dok su tri ranjena

6. Konvoj se sastojao od vojnika Sirijske Arapske vojske (SAA), Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF), Hezbolaha, i šiitskog Imam Al-Ali bataljona.
 


 
U travnju su teroristi Daesu-a poku┼íali da zauzmu ameri─Źku bazu u blizini Tanfa u kojem su poginula tri sirijska pobunjenika. Ovo nije bio prvi put da je koalicija predvo─Ĺena SAD namjerno ili slu─Źajno napala sirijsku vojsku koja se bori protiv Daesu-a.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja, Sjedinjene Dr┼żave lansirale su 59 raketa “tomahavk” na sirijski vojni aerodrom u Shairatu, koji se nalazi oko 40 kilometara od grada Homsa.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da je napad bio odgovor na navodnu uporabu kemijskog oru┼żja u Idlibu za koji Washington krivi sirijsku vladu.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,