Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » JEDNAKOST ZA SVE: Republikanci napokon sru┼íili zloglasni ‘OBAMACARE’

JEDNAKOST ZA SVE: Republikanci napokon sru┼íili zloglasni ‘OBAMACARE’

obamacareU Predstavni─Źkom domu Kongresa SAD izglasan je novi Zakon o zdravstvu kojeg su predlo┼żili republikanci

Glasovanje je pro┼ílo vrlo tijesno, a republikanci su izvojevali pobjedu sa 217 glasova “za”, nasuprot 213 glasova “protiv”, navodi AP.

Konzervativci su se ina─Źe sedam godina zalagali za poni┼ítavanje i izmjenu Obaminog akta o zdravstvenoj njezi, smatraju─çi da je pove─çao cijene zdravstvenih usluga i smanjio mogu─çnosti za lije─Źenje milijunima Amerikanaca, navodi AFP.

Republikanci, a me─Ĺu njima i Trump, neumorno su vodili kampanju protiv reformi koje je Obama proveo 2010. godine.

Demokrati brane “Obamacare”, kako je Obamin zakon kolokvijalno poznat, govoriv┼íi da je pomogao da 20 milijuna Amerikanaca dobiju zdravstveno pokri─çe i spasio tisu─çe ┼żivota time ┼íto je osiguravaju─çim ku─çama zabranio da odbiju lije─Źiti ljude na temelju postoje─çeg zdravstvenog stanja kod pacijenata.

Ranija verzija republikanskog plana za poni┼ítenje “Obamacarea” propala je u o┼żujku, zbog nedostatka potpore i umjerenih i konzervativnih ─Źlanova partije, ┼íto je jedan od najbolnijih poraza Trumpa otkad je stupio na mjesto predsjednika, navodi AFP.

Demokrati su ranije govorili da ve─çina republikanaca i dalje nije pro─Źitala revidiranu verziju zakona, ali je lider ve─çine u Predstavni─Źkom domu SAD Kevin McCarthy, rekao: “Pro─çi ─çe, zakon je dobar”.
 
(Tanjug)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,