Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » JEDNAKOST ZA SVE: Republikanci napokon srušili zloglasni ‘OBAMACARE’

JEDNAKOST ZA SVE: Republikanci napokon srušili zloglasni ‘OBAMACARE’

obamacareU Predstavničkom domu Kongresa SAD izglasan je novi Zakon o zdravstvu kojeg su predložili republikanci

Glasovanje je prošlo vrlo tijesno, a republikanci su izvojevali pobjedu sa 217 glasova “za”, nasuprot 213 glasova “protiv”, navodi AP.

Konzervativci su se inače sedam godina zalagali za poništavanje i izmjenu Obaminog akta o zdravstvenoj njezi, smatrajući da je povećao cijene zdravstvenih usluga i smanjio mogućnosti za liječenje milijunima Amerikanaca, navodi AFP.

Republikanci, a među njima i Trump, neumorno su vodili kampanju protiv reformi koje je Obama proveo 2010. godine.

Demokrati brane “Obamacare”, kako je Obamin zakon kolokvijalno poznat, govorivši da je pomogao da 20 milijuna Amerikanaca dobiju zdravstveno pokriće i spasio tisuće života time što je osiguravajućim kućama zabranio da odbiju liječiti ljude na temelju postojećeg zdravstvenog stanja kod pacijenata.

Ranija verzija republikanskog plana za poništenje “Obamacarea” propala je u ožujku, zbog nedostatka potpore i umjerenih i konzervativnih članova partije, što je jedan od najbolnijih poraza Trumpa otkad je stupio na mjesto predsjednika, navodi AFP.

Demokrati su ranije govorili da većina republikanaca i dalje nije pročitala revidiranu verziju zakona, ali je lider većine u Predstavničkom domu SAD Kevin McCarthy, rekao: “Proći će, zakon je dobar”.
 
(Tanjug)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,