Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POVIJESNI PRESEDAN: Makedonski predsjednik Ivanov se odlučno suprotstavio Americi

POVIJESNI PRESEDAN: Makedonski predsjednik Ivanov se odlučno suprotstavio Americi

ivanov-predsjednikPrеdsеdnik Маkеdоniје Ðоrđе Ivаnоv је nа najnovijem sаstаnku sа visokim dužnosnikom аmеričkоg State Departmenta Hoyt Yeeom, rеkао dа plаtfоrmа iz Тirаnе nе mоžе biti temelj zа fоrmirаnjе mаkеdоnskе vlаdе

Platforma iz Tirane ne može biti uvjet niti temelj za formiranje Vlade Republike Makedonije – poručio je Ivanov zamjeniku pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove.

U priopćenju objavljenom na zvaničnom sajtu makedonskog predsjednika napominje se da je Ivanov zatražio od Yeea da SAD, kao strateški partner Makedonije, pomognu u uklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade.

Ivanov je funkcioneru američkog State Departmenta kazao da “presedani kojima se uvodi praksa da nelegalno postaje legalno, potkopavaju osnovne demokratske principe”.

Naglašava se da je makedonski predsjednik zatražio od čelnika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da ispuni ono što je javno rekao da će, zajedno sa “koalicijskim partnerima, doći i osigurati jamstva za jačanje unitarnosti i da će sve biti u skladu s Ustavom Republike Makedonije”.

U priopćenju stoji da je na sastanku razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njezino prevladavanje u skladu s makedonskim ustavom i zakonima.

Ivanov je tijekom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rješenja moraju tražiti jedino putem dijaloga.

Yee je danas nastavio dvodnevni posjet Skoplju, a nakon Ivanova treba sastati i sa predsjedavajućim Sobranja čiji je izbor osporen Talatom Džaferijem, i liderima VMRO-DPMNE i SDSM, Nikolom Gruevskim i Zoran Zaevom.

Kako navodi Radio Slobodna Europa na makedonskom jeziku, Yee će nakon razgovora s dužnosnicima imati i sastanke s predstavnicima nevladinog sektora.

Prethodno je sinoć razgovarao s čelnicima četiri stranke Albanaca u Makedoniji, uključujući DUI čiji su zastupnici zajedno s predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak navečer spornim glasanjem izabrali novog predsjedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upale u Sobranje.
 
(Tanjug)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,