Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Samo diletanti vjeruju da SAD može izolirati Rusiju

Samo diletanti vjeruju da SAD može izolirati Rusiju

usa-rusijaJedno od glavnih postignuća američkog predsjednika Donalda Trumpa u prvih 100 dana vlasti je “izolacija Rusije u Ujedinjenim narodima”, smatraju u Washingtonu

Ruski analitičari, međutim, ocjenjuju da takve izjave Bijele kuće izazivaju smijeh i ništa više od toga, dok političari poručuju da je “izolacija Rusije u UN nemoguća”.

U priopćenju Bijele kuće o glavnim Trumpovim zaslugama na mjestu predsjednika stoji da je on “još više izolirao Siriju i Rusiju u UN svojom uspješnom diplomacijom s predsjednikom Kine Xi Jinping”.

Riječi o “izolaciji Rusije u UN”, nisu prošle nezapaženo u Moskvi. Politolozi smatraju da takva priopćenja američke administracije nemaju veze s realnošću i da ih ne bi trebalo uzimati ozbiljno.

“Amerikanci nas vide kao neku ‘sinusoidu’. Kada su kod njih izbori, onda je Rusija za njih velika, moćna zemlja, koja im bira i ‘imenuje’ predsjednika i slično. Zatim, ako im to odgovara vide nas i kao zemlju ‘podijeljenu na komadiće’, koja se nalazi na ‘marginama povijesti’.

Takve izjave ne bi trebalo negirati, a također ne bi se trebalo s njima ni sporiti – trebalo bi ih jednostavno prihvaćati s osmijehom. To je kao i kod umjetnika, uvijek se može reći da ‘on to tako vidi’ “, kaže politolog, stručnjak za američka pitanja Mihail Sineljnikov Orišak.

Oglasili su se i brojni ruski političari. Bivši zamjenik generalnog tajnika UN, a aktualni predsjednik Vijeća za međunarodnu suradnju u Društvene komore Rusije Sergej Orgonikidze smatra da je Rusiju nemoguće izolirati u UN, a da su takve izjave diletanstvo predstavnika SAD.

“Samo diletanti u vanjskoj politici mogu misliti da je Rusiju moguće izolirati u UN”, rekao je on.

Predsjednik Odbora za informacijsku politiku Savjeta federacije Aleksej Puškov smatra da je Trumpova želja da izolira Rusiju osuđena na propast.

On je naveo da nova američka administracija, dajući takva priopćenja, ide putem bivšeg predsjednika SAD Baracka Obame, a također je izjave o “izolaciji Rusije u UN” nazvao “samozavaravanjem” i “nemogućom misijom”.

Zamjenik predsjednika Komiteta savjeta Federacije za obranu i sigurnost Franc Klinčević smatra da za prvih 100 dana na vlasti Trump nije učinio nijedan stvarni korak kojim bi poboljšao rusko-američke odnose. On također navodi da se ni o kakvoj izolaciji Rusije ne može govoriti, ističući da je to “nemoguće”.

Osim toga, on smatra da je napad SAD na sirijsku zrakoplovnu bazu Shajrat gotovo u potpunosti raspršio nade za zajedničke akcije Rusije i SAD u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma.

Klinčević je također ocijenio da Trump ne samo da nije uspio prevladati antiruski trend vanjske politike koji je naslijedio od prethodne administracije, već nije ni pokušao to učiniti.

“Sada neće biti preuveličavanje ako ga nazovemo još ‘većim katolikom od pape rimskog’ – po stupnju rusofobije Donald Trump je daleko ispred svog prethodnika. Moje predviđanje koje se tiče budućnosti nije ispunjeno optimizmom: može biti još gore”, zaključio je Klinčević.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,