Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » DEMOKRATSKI IMPERIJALIZAM: Više od petsto američkih kompanija sustavno uništava Venecuelu

DEMOKRATSKI IMPERIJALIZAM: Više od petsto američkih kompanija sustavno uništava Venecuelu

venecuela-kompanijeVenezuela je zemlja s najvećim rezervama nafte u svijetu, i umjesto da u njoj vlada blagostanje, zapala je u duboku recesiju i političku krizu

Pored deficita hrane i lijekova, čestih restrikcija električne energije i najveće inflacije u svijetu, ovu zemlju zahvatio je val protuvladinih demonstracija na kojima oporba već više od mjesec dana svakodnevno zahtijeva odlazak predsjednika Nicolasa Madura i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora. Krvavi sukobi demonstranata i policije odnijeli su više od 20 života.

Kako je zemlja sa takvim predispozicijama došla do prosjačkog štapa i ruba građanskog rata? Bivši veleposlanik u više zemalja Latinske Amerike i profesor Fakulteta za poslovne studije D. Vasić objašnjava da je nafta, iako najveće bogatstvo Venezuele, istovremeno i njezino najveće prokletstvo.

“Koliko god da je nafta bila dragocjena za tu zemlju, toliko je na neki način i dovela u situaciju da od nje bude ovisna, jer je u posljednjih 50 godina u Venezueli razvijan samo kompleks naftne i plinske industrije, dok su svi drugi sektori zanemareni. Strane kompanije i banke nisu ulagale u druge privredne sektore niti reinvestirali kapital ostvaren u toj zemlji, već su ga iznosile van. Pritom, preko polovice prihoda u proračun ove zemlje sliva se upravo od nafte, dok se 90 posto nafte i plina koja se eksploatira u Venezueli izvozi u SAD “, kaže Vasić.

On dodaje da je Venezuela od 1950. do 1980. godine, u razdoblju dok je eksploatacija nafte bila najveća, imala izuzetno visoke stope rasta. Međutim, pad cijena nafte i plina na svjetskom tržištu doveo je do posljedica koje su se odrazile na cijelo društvo, a višedesetljetni  jednostrani industrijski razvoj Venezuele uzeo je svoj danak.

“Trenutno u Venezueli djeluje preko 500 američkih tvrtki, a one tamo nisu bez razloga. Ogromna inflacija ide naruku velikim poduzećima zbog postojanja crnog tečaja, a s njim i mogućnosti ostvarivanja enormnih zarada. Također, izuzetno nizak standard doveo je do toga da je i radna snaga izuzetno jeftina, što stranim kompanijama koje tamo posluju također omogućuje ogromne zarade”.

Venezuela se nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Država i predstavlja posljednju, nesavladivu prepreku za režim u Washingtonu.

“Sa Kubom su se odnosi postupno počeli otopljavati, ali s Venezuelom to nije slučaj. Interesi Amerike su mnogo više vezani za Venezuelu, što potvrđuje i enorman uvoz nafte i plina iz zemlje u SAD. Maduro smeta Washingtonu jer provodi politiku svog prethodnika Huga Chaveza, čiji je prvi potez svojevremeno bio izvršiti nacionalizaciju naftne industrije, čime je pogodio interese vodećih zapadnih tvrtki.

Maduro danas sprečava američke tvrtke da u Venezueli ostvare onoliki profit koji bi željeli, između ostalog i velikim porezima na dobit stranih kompanija”.

Da je Venezuela sustavno uništavana, smatra i Aleksandar Čičin, dekan Fakulteta za ekonomiju i društvene znanosti na Ruskoj privrednoj akademiji. On za Sputnjik kaže da je to politika koja traje mnogo godina.

“Iako Obama nije bio previše ratoboran, ipak su nedobronamjernu i izolacionističku politiku prema Venezueli godinama provodile neke članice Organizacije američkih država. Potpuno je jasno da su zapravo SAD okrenule male države Srednja Amerika protiv Venezuele.

U vrijeme Huga Chaveza, Venezuela je ove države opskrbljivala naftom po vrlo niskim cijenama. Primjerice, Kostarika, Honduras i Salvador su se dobro odnosili prema Venezueli i podržavali je unutar Organizacije američkih država. Ali SAD su stalno radile na tome da se ove male države okrenu protiv Venezuele i to se na kraju i dogodilo”, napominje Čičin.

Očito je, da Amerikanci utječu na situaciju u Venezueli.

“Sjetimo se samo njihovog utjecaja na djelovanje dvije najveće trgovačke organizacije Latinske Amerike – UNASUR i Mercosur. Tržište ovih organizacija čini 75 posto bruto nacionalnog dohotka čitavog južnoameričkog kontinenta. Kada je trebalo da Venezuela postane predsjedavajuća država organizacije Mercosur, to pravo su joj oduzeli, pod izgovorom da vlasti u Venezueli ne poštuju ljudska prava i da joj se zato oduzima predsjedavajuća funkcija. Ovo nije ništa drugo do politika dvostrukih standarda”, ističe Čičin.

Kako kaže, pored objektivnih faktora u urušavanju Venecuele, poput pada cijene nafte, postoji i američko miješanje u unutarnje poslove te zemlje.

“Glavni akter u ovom smislu je Enrique Kapriles, koji se dva puta kandidirao za predsjednika i dva puta izgubio. On ne krije svoju proameričku orijentaciju i to da bi u slučaju njegove pobjede on doveo američke investitore u Venezuelu. Osim njega tu je i Leopold Lopez, koji je sad u zatvoru i njemu je oduzeto pravo sudjelovati u političkom životu zemlje u narednih 15 godina. Ali on je ozbiljna politička figura, jedan od čelnika oporbe, koji također uživa otvorenu potporu Amerike”.

Prije nekoliko dana Nicolas Maduro najavio je da će njegova zemlja istupiti iz Organizacije američkih država, jer je savjet tog tijela odlučio sazvati ministarski sastanak zbog krize u Venecueli. To je još jedan pokazatelj da je Caracas trn u oku Washingtona.

“Kada se tako nešto događalo u Brazilu, s velikim sukobima i žrtvama, a ne tako davno i u Meksiku, Organizacija američkih država nije inicirala nikakav sastanak niti je razmišljala o tome da osudi događaje u tim zemljama. Dakle, očigledna je politika dvostrukih mjerila i jasno je da Venezuela ostaje visoko na meti Sjedinjenih Američkih Država”.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,