Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VIKTOR ORBAN: Špekulant Soros je uništio živote milijuna Europljana

VIKTOR ORBAN: Špekulant Soros je uništio živote milijuna Europljana

Viktor-Orban-porezMađarski premijer Viktor Orban optužio je danas u Europskom parlamentu američkog milijardera Georgea Sorosa, rođenog u Mađarskoj, da je “uništio živote milijuna Europljana svojim financijskim špekulacijama” i nazvao ga “otvorenim neprijateljem eura”

Orban je dodao da se unatoč tome prema Sorosu “i dalje toplo odnose ovdje i toplo ga primaju na najvišoj razini”, misleći na sastanak koji će milijarder sutra u Bruxellesu održati s predsjednikom Europske komisije.

“Mi nismo veliki i moćni poput vas, niti smo moćni kao George Soros, američki financijski špekulant koji napada Mađarsku”, rekao je Orban europarlamentarci, braneći mađarski zakon o visokom obrazovanju.

On je naveo da su “neosnovane” optužbe da izmjene zakona imaju za cilj zatvaranje Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, koji je osnovao Soros.

Dok je branio izmjene zakona, mađarski premijer je poručio da se snažno protivi podršci koju Soros pruža kako bi Europa bila otvorenija za imigracije, prenio je Reuters.

Orban je, ipak, naglasio da je “neosporna” predanost Mađarske Europskoj uniji, ali je rekao da je Budimpešta u mnogim aspektima nezadovoljna radom EU i da želi reformu bloka.

Danas je objavljeno da je EU pokrenula pravnu akciju protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju

Mađarska vlada će imati rok od mjesec dana da odgovori, a na temelju reakcije Budimpešte, Europska komisija će razmotriti daljnje korake.

Mađarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ovog mjeseca, a rektor Srednjoeuropskog sveučilišta koji Soros podržava, Michael Ignatijef, rekao je da to znači da njegov kampus u Budimpešti možda neće moći primiti nove studente od 1. siječnja.

Ignatijef je jučer uložio apel za pomoć Bruxellesu, dan prije nego što će europski zastupnici raspravljati o postupcima vlade premijera Mađarske Viktora Orbana, i istaknuo da je odlučan braniti instituciju koju je osnovao Soros.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,