Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VIKTOR ORBAN: ┼ápekulant Soros je uni┼ítio ┼żivote milijuna Europljana

VIKTOR ORBAN: ┼ápekulant Soros je uni┼ítio ┼żivote milijuna Europljana

Viktor-Orban-porezMa─Ĺarski premijer Viktor Orban optu┼żio je danas u Europskom parlamentu ameri─Źkog milijardera Georgea Sorosa, ro─Ĺenog u Ma─Ĺarskoj, da je “uni┼ítio ┼żivote milijuna Europljana svojim financijskim ┼ípekulacijama” i nazvao ga “otvorenim neprijateljem eura”

Orban je dodao da se unato─Ź tome prema Sorosu “i dalje toplo odnose ovdje i toplo ga primaju na najvi┼íoj razini”, misle─çi na sastanak koji ─çe milijarder sutra u Bruxellesu odr┼żati s predsjednikom Europske komisije.

“Mi nismo veliki i mo─çni poput vas, niti smo mo─çni kao George Soros, ameri─Źki financijski ┼ípekulant koji napada Ma─Ĺarsku”, rekao je Orban europarlamentarci, brane─çi ma─Ĺarski zakon o visokom obrazovanju.

On je naveo da su “neosnovane” optu┼żbe da izmjene zakona imaju za cilj zatvaranje Srednjoeuropskog sveu─Źili┼íta u Budimpe┼íti, koji je osnovao Soros.

Dok je branio izmjene zakona, ma─Ĺarski premijer je poru─Źio da se sna┼żno protivi podr┼íci koju Soros pru┼ża kako bi Europa bila otvorenija za imigracije, prenio je Reuters.

Orban je, ipak, naglasio da je “neosporna” predanost Ma─Ĺarske Europskoj uniji, ali je rekao da je Budimpe┼íta u mnogim aspektima nezadovoljna radom EU i da ┼żeli reformu bloka.

Danas je objavljeno da je EU pokrenula pravnu akciju protiv Ma─Ĺarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju

Ma─Ĺarska vlada ─çe imati rok od mjesec dana da odgovori, a na temelju reakcije Budimpe┼íte, Europska komisija ─çe razmotriti daljnje korake.

Ma─Ĺarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ovog mjeseca, a rektor Srednjoeuropskog sveu─Źili┼íta koji Soros podr┼żava, Michael Ignatijef, rekao je da to zna─Źi da njegov kampus u Budimpe┼íti mo┼żda ne─çe mo─çi primiti nove studente od 1. sije─Źnja.

Ignatijef je ju─Źer ulo┼żio apel za pomo─ç Bruxellesu, dan prije nego ┼íto ─çe europski zastupnici raspravljati o postupcima vlade premijera Ma─Ĺarske Viktora Orbana, i istaknuo da je odlu─Źan braniti instituciju koju je osnovao Soros.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,