Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Znanstvenici: Mladi bijeli Amerikanci umiru – ‘iz očaja’

Znanstvenici: Mladi bijeli Amerikanci umiru – ‘iz očaja’

amrika-mladiMeđu mladim bijelcima u Sjedinjenim Državama zabilježen je rekordni porast smrtnosti. I to u vrijeme kada smrtnost unutar ostalih skupina stanovništva SAD – opada

Fenomen, koji je netipičan za razvijene zemlje, znanstvenici su već nazvali “smrt iz očaja”.

Ovaj termin je dodatno aktualizirao i izoštrio pitanje: je li moguće spasiti bijelu Ameriku?

Prema podacima koje objavio utjecajni američki medicinski časopis The Lancet, tijekom posljednjih 15 godina smrtnost mladih bjelkinja rasla je 3 posto godišnje, a među bijelim muškarcima – 1,9 posto.

Takav rast smrtnosti zabilježen je samo među američkim Indijancima i Eskimima Aljaske. Smrtnost među crncima i mladim Latinosima kontinuirano se smanjuje.

Mladi bijeli Amerikanci “izumiru” ponajviše zbog konzumiranja opijata-analgetika, droge i alkohola, a ginu i u saobraćajkama. Među njima sve je više i samoubojstava.

Četvrtina svih Amerikanaca koji umru od predoziranja narkoticima su – mladi bijelci. U nekim državama SAD taj postotak se penje i do 30 posto.

Broj umrlih od predoziranja heroinom u toj grupi je od 2010. do 2015. povećan – četiri puta.

Ovaj problem nije od jučer. Prije dvije godine je nobelovac-ekonomist Angus Diton, zajedno sa suprugom Ann Kays, objavio rezultate istraživanja koje je pokazalo da sredovječni bijeli Amerikanci bez visokog obrazovanja umiru ranije od svojih vršnjaka u drugim rasnim skupinama.

Smrtnost unutar te skupine Amerikanaca bila je 1999. za 30 posto niža nego kod njihovih vršnjaka crnaca. Međutim, već 2015. je bila – 30 posto veća.

Početkom 2016. godine, američka medicinska statistika zabilježila je rekordni porast smrtnosti među bijelim ženama u dobi od 30-50 godina.

Za proteklih 15 godina, smrtnost među Amerikankama od četrdesetak godina, koje žive izvan gradova, porasla je za 30 posto.

Američki sociolog Kenneth Johnson objavio je prošle godine da je smrtnost bijelog stanovništva premašila natalitet bijelaca u tri američke države. Također: da u 17 država bijelo stanovništvo ide ka izumiranju dok se druge rasne i etničke grupe množe.

Američki nacionalisti i najvatrenije pristalice Donalda Trumpa uvjereni su da su za bijele Amerikance pogibeljne – liberalne vrijednosti.

Američki religiozni fundamentalisti predlažu povratak Isusu i tvrde da samo to može odvratiti mlade bijelce od narkotika i produžiti bijeloj Americi životni vijek.

I Diton je predložio svoje rješenje: znatno pooštriti uvjete prodaje jakih opijata-analgetika.

Istraživači Džastin Pierce i Peter Shot upozorili su da je situacija složenija nego što izgleda i ukazali da je povećanje smrtnosti među američkim bijelcima počelo odmah nakon otvaranja američkog tržišta jeftinoj kineskoj robi, što se dogodilo 2000-te godine, u vrijeme vladavine Billa Clintona.

Ispostavilo se da crnci i latinosi mnogo bolje podnose deindustrijalizaciju i gospodarsku recesiju.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,