Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Znanstvenici: Mladi bijeli Amerikanci umiru – ‘iz o─Źaja’

Znanstvenici: Mladi bijeli Amerikanci umiru – ‘iz o─Źaja’

amrika-mladiMe─Ĺu mladim bijelcima u Sjedinjenim Dr┼żavama zabilje┼żen je rekordni porast smrtnosti. I to u vrijeme kada smrtnost unutar ostalih skupina stanovni┼ítva SAD – opada

Fenomen, koji je netipi─Źan za razvijene zemlje, znanstvenici su ve─ç nazvali “smrt iz o─Źaja”.

Ovaj termin je dodatno aktualizirao i izoštrio pitanje: je li moguće spasiti bijelu Ameriku?

Prema podacima koje objavio utjecajni ameri─Źki medicinski ─Źasopis The Lancet, tijekom posljednjih 15 godina smrtnost mladih bjelkinja rasla je 3 posto godi┼ínje, a me─Ĺu bijelim mu┼íkarcima – 1,9 posto.

Takav rast smrtnosti zabilje┼żen je samo me─Ĺu ameri─Źkim Indijancima i Eskimima Aljaske. Smrtnost me─Ĺu crncima i mladim Latinosima kontinuirano se smanjuje.

Mladi bijeli Amerikanci “izumiru” ponajvi┼íe zbog konzumiranja opijata-analgetika, droge i alkohola, a ginu i u saobra─çajkama. Me─Ĺu njima sve je vi┼íe i samoubojstava.

─îetvrtina svih Amerikanaca koji umru od predoziranja narkoticima su – mladi bijelci. U nekim dr┼żavama SAD taj postotak se penje i do 30 posto.

Broj umrlih od predoziranja heroinom u toj grupi je od 2010. do 2015. pove─çan – ─Źetiri puta.

Ovaj problem nije od ju─Źer. Prije dvije godine je nobelovac-ekonomist Angus Diton, zajedno sa suprugom Ann Kays, objavio rezultate istra┼żivanja koje je pokazalo da sredovje─Źni bijeli Amerikanci bez visokog obrazovanja umiru ranije od svojih vr┼ínjaka u drugim rasnim skupinama.


Smrtnost unutar te skupine Amerikanaca bila je 1999. za 30 posto ni┼ża nego kod njihovih vr┼ínjaka crnaca. Me─Ĺutim, ve─ç 2015. je bila – 30 posto ve─ça.

Po─Źetkom 2016. godine, ameri─Źka medicinska statistika zabilje┼żila je rekordni porast smrtnosti me─Ĺu bijelim ┼żenama u dobi od 30-50 godina.

Za proteklih 15 godina, smrtnost me─Ĺu Amerikankama od ─Źetrdesetak godina, koje ┼żive izvan gradova, porasla je za 30 posto.

Ameri─Źki sociolog Kenneth Johnson objavio je pro┼íle godine da je smrtnost bijelog stanovni┼ítva prema┼íila natalitet bijelaca u tri ameri─Źke dr┼żave. Tako─Ĺer: da u 17 dr┼żava bijelo stanovni┼ítvo ide ka izumiranju dok se druge rasne i etni─Źke grupe mno┼że.

Ameri─Źki nacionalisti i najvatrenije pristalice Donalda Trumpa uvjereni su da su za bijele Amerikance pogibeljne – liberalne vrijednosti.

Ameri─Źki religiozni fundamentalisti predla┼żu povratak Isusu i tvrde da samo to mo┼że odvratiti mlade bijelce od narkotika i produ┼żiti bijeloj Americi ┼żivotni vijek.

I Diton je predlo┼żio svoje rje┼íenje: znatno poo┼ítriti uvjete prodaje jakih opijata-analgetika.

Istra┼żiva─Źi D┼żastin Pierce i Peter Shot upozorili su da je situacija slo┼żenija nego ┼íto izgleda i ukazali da je pove─çanje smrtnosti me─Ĺu ameri─Źkim bijelcima po─Źelo odmah nakon otvaranja ameri─Źkog tr┼żi┼íta jeftinoj kineskoj robi, ┼íto se dogodilo 2000-te godine, u vrijeme vladavine Billa Clintona.

Ispostavilo se da crnci i latinosi mnogo bolje podnose deindustrijalizaciju i gospodarsku recesiju.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,