Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREDRATNO STANJE: Japan upozorava svoje građane da mogu očekivati 10-minutno upozorenje za nuklearni napad (VIDEO)

PREDRATNO STANJE: Japan upozorava svoje građane da mogu očekivati 10-minutno upozorenje za nuklearni napad (VIDEO)

japan-vjezbaRaste oprez kako se povećava vjerojatnost da će Sjeverna Koreja izvršiti i svoj šesti nuklearni test, a raste i strah da nam se bliži Treći svjetski rat. Japanci se već pripremaju, ali će imati jedva nekoliko minuta za reakciju ako Kim zbilja ispali raketu…

Svi se boje kako bi Sjeverna Koreja svaki tren mogla izvesti još jedan nuklearni ili raketni test, a Japanci unatoč strahu ne gube vrijeme.

Regije i općine diljem Japana reagiraju na zahtjeve vlade kako bi se na vrijeme informirali i pripremili u slučaju da Japan bude ciljna meta nekog sljedećeg projektila sjevernokorejskog predsjednika Kim Jung Una.

Japanska vlada priznala je javno kako ljudi širom zemlje vjerojatno imaju vrlo malo vremena da se sakriju od sjevernokorejskog napada ako ga bude. Morat će reagirati u 10 minuta, a možda i manje.

Japan je organizirao obavještajni sustav poznat pod imenom J-Alert koji je odgovoran za prenošenje upozorenja o takvim napadima.

Svaka informacija se emitira preko satelita, telefona i interneta svim lokalnim kriznim stožerima i jedinicama. Od tog trenutka, lokalne vlasti imaju zadatak prenijeti upozorenje putem vanjskog obavijesnog sustava za hitna upozorenja putem televizije, radija i telefona.


Gradonačelnik Osake, Hirofumi Yoshimura najavio je kako grad ima plan za uspostavu hitnog interventnog tima u slučaju bilo kojeg sjevernokorejskog raketnog lansiranja ili nuklearnog napada, ali i u slučaju američkog napada na Sjevernu Koreju.

Ipak, gradonačelnik je izjavio: „Zavisno od slučaja, upozorenja i alarmi će se stići oglasiti tek 4 do 5 minuta prije nego što projektil stigne na ciljano područje.“

Prema tome, Japanci zapravo imaju vrlo malo vremena pa nije ni čudno što vladina web-stranica koja sadrži informacije o načinu evakuiranja i spašavanja, ima dnevno preko milijun pregledavanja.

Ususret mogućoj katastrofi, Japanci ne štede pa se osim u vojne snage, pojačano ulaže i u atomska skloništa, kao i sustave za pročišćavanje zraka.

Već prošli mjesec, profesionalne jedinice i stanovnici s poluotoka Oga, odradili su prve vježbe koje su simulirale evakuacijsku akciju u slučaju sjevernokorejskog napada.

Poučeni dobrim iskustvom tog treninga, lokalna vijeća i središnja vlada trenutno razgovaraju o uvođenju zakona koji bi takve vježbe uveo na nacionalnoj razini.
 

 
(dnevnik.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,