Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Tajni dokumenti CIA-e otkrili tko bi upravljao Amerikom u slu─Źaju apokalipse

Tajni dokumenti CIA-e otkrili tko bi upravljao Amerikom u slu─Źaju apokalipse

trump-nukleatKada je Donald Trump postao predsjednik, naslijedio je i u┼żarenu geopoliti─Źku situaciju u Ukrajini, Sjevernoj Koreji, Siriji, Afganistanu i na Baltiku, a dobio je u ruke najmo─çniji vojni stroj koji postoji na svijetu – oru┼żane snage SAD-a i njihov arsenal nuklearnih bojevih glava

Napad na aerodrom sirijske vojske, za koji se sumnja kako je bio ishodi┼íte kemijskog napada na civile, pokazao je kako se Trump “ne libi upotrijebiti silu kada mu se to u─Źini potrebnim, a njegovo razmje┼ítanje raketnih razara─Źa i nosa─Źa aviona u blizini Sjeverne Koreje novo je otvaranje fronte ┼íto bi moglo zavr┼íiti kobno po ─Źitav svijet, prenosi Jutarnji list, pozivaju─çi se na analizu ─Źasopisa Foreign Policy.

Kada bi, u najcrnjem scenariju, me─Ĺunarodni odnosi spali na najni┼żu to─Źku i kada bi u smjeru SAD-a po─Źeli letjeti interkontinentalni balisti─Źki projektili s nuklearnim bojevim glavama iz smjera Rusije ili Kine, ┼íto bi u─Źinio Trump i ameri─Źka vlada?

Unato─Ź stalnoj prijetnji od nuklearnog napada za vrijeme Hladnog rata, SAD desetlje─çima nije imao izvedivi plan ‘kako osigurati djelovanje izvr┼íne vlasti u slu─Źaju napada’, pi┼íe ugledni ─Źasopis┬áForeign Policy.

Tek je ameri─Źki predsjednik┬áJimmy Carter┬áu kasnim 70-im godinama pro┼ílog stolje─ça primijetio kako nigdje u slu┼żbenim procedurama ne postoje odgovori na neka od klju─Źnih pitanja: ako izvr┼ína vlast mo┼że pre┼żivjeti nuklearni rat, ┼íto bi to─Źno radila nakon? Kako identificirati pre┼żivjelog nasljednika predsjedni─Źke pozicije? Tko bi ga identificirao? Kako bi ispunili tri glavne funkcije predsjednika: biti ─Źelnik izvr┼íne vlasti, ─Źelnik dr┼żave i vrhovni zapovjednik oru┼żanih snaga?

Svakom svoj bunker

Prije nego ┼íto se Carter primio stvaranja novih planova, s kojih je ovih dana skinuta oznaka tajnosti, situacija je bila dosta zabrinjavaju─ça. Od svake federalne agencije o─Źekivalo se da izgradi vlastiti podzemni bunker u kojem bi njezini du┼żnosnici mogli biti za┼íti─çeni od nuklearnog rata, no agencije tu obavezu nisu preozbiljno shvatile.

U slu─Źaju napada, ─Źelnici zdru┼żenog sto┼żera naredili bi 60 du┼żnosnika izvr┼íne vlasti premje┼ítanje na jednu od nekoliko sigurnih lokacija, od kojih je primarna bila smje┼ítena na planini Mount Weather u saveznoj dr┼żavi Virginiji. No vojska i zrakoplovstvo su imali dovoljno dodijeljenih helikoptera samo za prevesti tre─çinu tog broja du┼żnosnika.

Nova agencija

Nuklearna skloni┼íta – izgra─Ĺena tijekom 50-ih godina – trebalo je redom obnoviti. Nisu postojale nikakve procedure za evakuaciju ve─çeg dijela populacije. Vojne vje┼żbe ignorirale su mogu─çi scenarij nuklearnog napada. Carter je naredio objedinjavanje nacionalnog programa civilne za┼ítite, s ciljem da se osigura pre┼żivljavanje 80 posto stanovnika u slu─Źaju napada.

U 1979. godini osnovao je Saveznu agenciju za izvanredne situacije (FEMA). Nova agencija preuzela je odgovornost za nadgledanje civilne za┼ítite, sigurnih lokacija za preseljenje i stvaranje nu┼żnih zaliha za slu─Źaj rata. Istovremeno, Carter je preuzeo i najte┼żi izazov – razradu mehanizma koji bi osigurao nasljednicima predsjednika izdavanje naredbi za nuklearni rat, za vrijeme i nakon nuklearnog napada.


Kodna imena nasljednika

Prema prvom planu, Ured za vojsku Bijele ku─çe dodijelio je svim du┼żnosnicima u redu naslje─Ĺivanja predsjedni─Źkih ovlasti kodna imena, koja su trebali izre─çi pre┼żivjelim du┼żnosnicima Pentagona. Ubrzo su problemi s ovim planom postali bolno o─Źiti – u slu─Źaju da sovjetski projektili lete prema SAD-u, nitko se ne bi trudio temeljito provjeriti identitet osoba koje se javljaju. A ┼íto bi se dogodilo ako bi udar pogodio sam Pentagon?

Sljede─çi je plan bio osmi┼íljen kako bi pru┼żio fleksibilniji i decentralizirani na─Źin za o─Źuvanje izvr┼íne vlasti. Pripremiti pet ‘me─Ĺuagencijskih timova’ od po 50 ljudi svaki, koji bi u slu─Źaju izvanrednih situacija bili razmje┼íteni na neku od sigurnih lokacija, kojih bi bilo nekoliko stotina, gdje bi mogli obavljati sve funkcije izvr┼íne vlasti.

Njihova prva zada─ça bila bi prona─çi pravog predsjednika – najvi┼íe rangiranog pre┼żivjelog dr┼żavnog du┼żnosnika. Detalji su i danas tajna, ali uklju─Źuju uporabu ─Źipova za pra─çenje, ─Źije bi signale pratila FEMA i Nacionalni centar vojnog zapovjedni┼ítva.

Vo─Ĺenje nuklearnog rata

Svaki tim imao bi dovoljno treniranog osoblja koje bi pru┼żilo aktualnom predsjedniku podr┼íku u izvr┼íavanju sve tri klju─Źne zada─çe predsjednika: vrhovni zapovjednik, ─Źelnik dr┼żave, ─Źelnik vlade. Komunicirali bi s drugim timovima i s pre┼żivjelim elementima Pentagona, kako bi izvr┼íavali planove za nuklearni rat. Primali bi obavje┼ítajne podatke i izvje┼í─ça o razmjerima uni┼ítavanja. Bili bi u kontaktu s dr┼żavnim i lokalnim vlastima.

Svaki od timova i lokacija osmi┼íljen je tako da mo┼że djelovati punih ┼íest mjeseci bez vanjske podr┼íke. U Carterovim planovima nalaze se i uputstva kako ponovno oformiti Kongres, kako mobilizirati sve nacionalne resurse, te kako uspostaviti sustav civilnih rezervista. Ve─çina Carterovih planova danas je jo┼í uvijek pod oznakom tajnosti, ali mnoge je detalje mogu─çe potvrditi iz povezanih izvora.

Sateliti za komunikacije

Foreign Policy podsje─ça kako je CIA ubrzo nakon dono┼íenja Carterovih planova osnovala tajni Ured za obavje┼ítajnu podr┼íku u izvanrednim situacijama, koji priprema tro─Źlane timove za slanje na sigurne lokacije.

Iz prora─Źunskih dokumenata vidljivo je kako su i druge savezne agencije pove─çale prora─Źune kako bi obu─Źile i opremile timove za podr┼íku predsjedni─Źkim nasljednicima. Pentagon je testirao mobilne zapovjedne centre. Ratno zrakoplovstvo je dodijelilo komunikacijske sposobnosti novijim satelitima namijenjene samo za osiguranje nastavka rada vlade.

Poznato je i da je predsjednik┬áRonald Reagan┬ábio nezadovoljan Carterovim planovima, jer je vjerovao da nije mogu─çe osigurati pre┼żivljavanje Ureda predsjednika. Jedan od njegovih najbli┼żih savjetnika,┬áThomas Reed, uvjerio ga je da ne napusti Carterov sustav, ve─ç da ga doradi.

Planovi su sigurno napredovali od tada do danas, no dr┼że se u najstro┼żoj tajnosti, iz jasnih razloga. U slu─Źaju nuklearnog napada na Sjedinjene Dr┼żave, gotovo je sigurno da bi se osigurao kontinuitet vladavine i Ureda predsjednika. Jedino je pitanje bi li bilo mogu─çe osigurati i pre┼żivljavanje samog Donalda Trumpa.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,