Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RAZOTKRIVENA AMERIČKA PREVARA KOJA JE MOGLA ZAPOČETI RAT: Trumpova mornarica uopće nije plovila prema Sj. Koreji

RAZOTKRIVENA AMERIČKA PREVARA KOJA JE MOGLA ZAPOČETI RAT: Trumpova mornarica uopće nije plovila prema Sj. Koreji

nosac-aviona-sadCijela ova prevara otkrivena je tek danas kada je Ministarstvo obrane SAD-a objavilo fotografiju nosača kako prolazi između Jave i Sumatre, o čemu je prvi izvijestio New York Times. Američka vlada prebacuje krivnju na Pentagon

U jeku velike napetosti i iščekivanja što će Kim Jong-un napraviti na ‘Dan sunca’ iz Bijele kuće su objavili vijest da američka vojna flota, koju je predsjednik Donald Trump pompozno nazvao armadom, predvođena nosačem borbenih aviona ‘Carl Vinson’ plovi prema korejskom poluotoku.

Sama činjenica da su Amerikanci okrenuli flotu prema Sjevernoj Koreji izazvala je paniku da se sprema Trumpov vojni odgovor na provokacije sjevernokorejskog diktatora, a sve je otišlo toliko daleko da su Korejci preko svoje državne televizije slali strašne prijetnje, pa čak spominjali i nuklearni napad.

Međutim, u cijeloj priči ima jedan veliki problem – nosač aviona Carl Vinson uopće nije plovio prema Korejskom poluotoku! Štoviše, plovio je u potpuno suprotnom smjeru, prema Indijskom oceanu, na vježbu s australskom mornaricom. Dakle, na mjesto koje je od Sjeverne Koreje udaljeno ‘samo’ 5600 kilometara!

Cijela ova prevara otkrivena je tek danas kada je Ministarstvo obrane SAD-a objavilo fotografiju nosača kako prolazi između Jave i Sumatre, o čemu je prvi izvijestio New York Times. Sada se postavlja pitanje – tko je kriv za potpuno pogrešnu informaciju koja je mogla biti iskra koja će izazvati rat?

U Bijeloj kući ne dvoje tko je krivac, samo su spomenuli da su pogrešne informacije dobili iz Pentagona i da se za sve informacije obrate njima.

Međutim, NY Times otkriva da ljudima u Bijeloj kući nije baš svejedno što su iz Pentagona dobili potpuno krive informacije.

Navodi se da vlada velika zbunjenost i da nikome nije jasno da se ovako nešto dogodilo uslijed velikih tenzija u regiji. Pogotovo nije lako glasnogovorniku Seanu Spiceru i savjetniku za nacionalnu sigurnost H.R. McMasteru koji su javno odgovarali na pitanje novinara o toj temi i govorili pogrešne informacije.

U međuvremenu, nosač aviona se doista okrenuo i sada plovi prema Sjevernoj Koreji. Očekuje se da bi blizu njezinih teritorijalnih voda trebao stići tijekom sljedećeg tjedna. A tko zna gdje će onda završiti, možda u Splitu.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,