Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » EUROPSKA LAVINA SE NASTAVLJA: Dvoje studenata izazvali jedan od najvećih uličnih prosvjeda u Slovačkoj zadnjih godina

EUROPSKA LAVINA SE NASTAVLJA: Dvoje studenata izazvali jedan od najvećih uličnih prosvjeda u Slovačkoj zadnjih godina

slovacka-protestPreko deset tisuća većinom mladih Slovaka prosvjedovalo je u utorak u Bratislavi tražeći ostavku ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka kojemu zamjeraju pasivnost u borbi protiv korupcije, pojave koju smatra najvećim problemom te zemlje

Bio je to jedna od najvećih prosvjeda u Slovačkoj zadnjih godina, a sudionici su skandirali slogane protiv premijera Roberta Fica: “Želimo bolju zemlju” ,”Dosta je Fica” i “Fico brani lopove”.

Pozivali su na ostavku ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka, načelnika policije Tibora Gaspara i voditelja posebnog ureda državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije Dusan Kovacika.

Prosvjed je organiziran na poziv dvoje studenata koji su upozorili da je “korupcija jedan od najvećih problema Slovačke”.

Pridružio im se i slovački predsjednik Andrej Kiska koji je otvoreno kritizirao premijera.

“Ukoliko šutimo, ništa se neće promijeniti”, rekao je Kiska nedavno za dnevni list Dennik N.

Prema nedavnom izvješću Transparency International Slovakia, ta zemlja s 5,4 milijuna stanovnika i članica eurozone je 7. najkorumpiranija zemlja Europske unije.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,