Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » VELIKI PROBLEM ZA SVE VOJSKE SVIJETA: Nova ruska hipersonična raketa dostiže brzinu od 8 mahova! (VIDEO)

VELIKI PROBLEM ZA SVE VOJSKE SVIJETA: Nova ruska hipersonična raketa dostiže brzinu od 8 mahova! (VIDEO)

zircon-raketaU Rusiji su u tijeku pripreme za testiranje novog hipersoničnog projektila koji je gotovo nemoguće presresti, jer je raketa “Cirkon” (Zircon) u stanju letjeti i do šest puta brže od zvuka, zbog čega je Zapad je i više nego zabrinut

Ruska hipersoničnom raketa, koja bi trebala postići brzinu od 7.400 kilometara na sat, predstavlja takav kvantni skok u tehnologiji, da bi zapadna protuzračna obrana odjednom mogla postati zastarjela, ocjenjuje britanski analitičar Tim Ripley.

Teoretski, i ukoliko testiranje prođe kao što je planirano, krstareći raketa Cirkon bi trebala udaljenost od 250 kilometara prijeći za dvije i pol minute – a to je toliko brzo da je čini gotovo nedodirljivom za konvencionalnu tehnologiju obrane, navodi DW.

Raketa Cirkon u razvoju je nekoliko godina i s njom ce biti naoružani ruski ratni brodovi.

Ruska novinska agencija Interfax je prošlog mjeseca javila da ce raketa od pet tona prvi put biti testirana ovog proljeća, godinu dana ranije nego što je planirano. Ruski mediji javili su da bi projektil mogao biti potpuno operativan do kraja ovog desetljeća, piše na stranici.

Reagirajući na razvoj Cirkona, nekoliko novina u Velikoj Britaniji ovih dana je upozorilo da bi time postali ranjiviji čak i najmoderniji ratni brodovi SAD i Velike Britanije – uključujući i nosače aviona.

Dvije najnovija britanska nosača zrakoplova – HMS Kraljica Elizabeta i HMS Princeza od Walesa – koji bi trebalo ući u flotu 2020. godine, mogu presretati rakete duplo sporije od Cirkona, piše Independent. Ti ratni brodovi britansku vladu su koštali 8,1 milijardi eura, a novo rusko hipersonično oružje pretvorit će ih najveću propalu vojnu investiciju svih vremena.

Prema ruskim medijima, Cirkon se može programirati da tijekom leta da traži i napada svoj cilj i mogao bi čak dosegnuti udaljenosti od oko 500 kilometara. Ripley kaže da bi tim ruskim oružjem ranjivi postali i mnogi europski gradovi: Uz modifikaciju, mogući su napadi kakve je u prošlosti SAD izvodila protiv Iraka, Afganistana i Sirije.

Sjedinjene Države također razvijaju svoje hipersonično oružje, ali tamošnji znanstvenici izgleda nisu tako daleko odmakli. U izvještaju za prošlu godinu, Američka nacionalna akademija znanosti zaključila je da u utrci naoružavanja hipersoničnom oružjem SAD zaostaju za Rusijom i Kinom. Akademija je pozvala na daljnja ulaganja u projektile koji mogu doseći brzinu od pet Maha ili više.

Koliko se zna, izgleda da je Zapad prilicno zaostao, kaže Ripley. Ali to ne znači da nema neki super-tajni projekt Američke agencije za projekte obrane (DARPA). Ta agencija ima godišnji proračun od tri milijarde dolara za razvoj novih tehnologija za američku vojsku.

Ripley vjeruje da se Zapad s pravom brine zbog ruskih vojnih postignuća i upozorava da je nova utrka u naoružanju sada neizbježna: Ponovno smo u razdoblju mogućeg vojnog reciprociteta. Nedavno smo imali dogadaje u Ukrajini, na Krimu i u Siriji, gdje je Rusija koristila oružje koje je svakako u rangu s američkim i britanskim ekvivalentima uključujući i krstareće rakete iz podmornica.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

(blic.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,