Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Washington odustao od vojne intervencije protiv Sjeverne Koreje

Washington odustao od vojne intervencije protiv Sjeverne Koreje

trump-kimAdministracija predsjednika SAD Donalda Trumpa objavila je da će svoju politiku prema Sjevernoj Koreji usredotočiti na maksimalni pritisak i obveze u smjeru denuklearizacije Pyongyanga

Kako javlja agencija AP, pozivajući se na izvor u Pentagonu, nuklearno testiranje ili raketno lansiranje Sjeverne Koreje neće za sobom povući vojne mjere SAD.

Prema podacima agencije, cilj SAD će biti denuklearizacija Sjeverne Koreje, ali ne i kontrola naoružanja ili smanjenje naoružanja. Svoje namjere Washington planira realizirati uz pomoć Kine – glavnog sjevernokorejskog trgovačkog partnera. Upravo se za ovakvo rješenje dugo vrijeme zalagao šef Bijele kuće Donald Trump.

Kao se navodi, dva mjeseca su savjetnici predsjednika SAD predlagali i vojne mjere, kao i “pokušaj da se likvidira diktatura izolirane komunističke države i donese ‘demokracija’”.

Kako piše “Washington Post”, politika “maksimalnog pritiska” ne predviđa smjenu rukovodstva Sjeverne Koreje, naprotiv, ako Pyongyang promijeni sadašnji tečaj, Sjedinjene Države će biti spremne na suradnju.

“Prioritet ove administracije će biti da se prekinu prijetnje koje dolaze od režima Sjeverne Koreje koji ima nuklearno oružje. Na to je usmjerena naša pažnja, jer se radi o opasnosti po sve nas i naše saveznike u regiji, to se tiče naših nacionalnih interesa. Ako se i kada režim na sjeveru poluotoka promijeni, mi ćemo vidjeti što ćemo raditi, ali se sada usredotočujemo na sadašnju prijetnju”, rekli su u Bijeloj kući.

Ranije je bivši šef Ministarstva obrane SAD i bivši direktor CIA Leon Peneta upozorio Trampa na nepromišljene akcija Sjeverne Koreje koje mogu izazvati nuklearni rat.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,