Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD JE UPRAVO BACIO ‘MAJKU SVIH BOMBI’ NA AFGANISTAN – MEDIJI POHVALILI POTEZ, TRUMP PRESRETAN!

SAD JE UPRAVO BACIO ‘MAJKU SVIH BOMBI’ NA AFGANISTAN – MEDIJI POHVALILI POTEZ, TRUMP PRESRETAN!

trump-bombaSjedinjene Američke Države upravo su bacile najveću nenuklearnu bombu kojom raspolažu na dio istočnog Afganistana, koji je gusto naseljen militantima Islamske države i civilima

Pentagon je potvrdio kako je u napadu korištena 9500 kilograma teška bomba, koju američko zrakoplovstvo naziva “majkom svih bombi”.

Glasnogovornik Pentagona za Independent je kazao kako je zrakoplov MC-130 bacio GBU-43 bombu u 19 sati po lokalnom vremenu.

CNN je objavio kako je bomba bačena na tunele ISIS-a te borce u okrugu Archin, u Nangarharu.

Umirovljeni vojni dužnosnik Rick Francona za CNN je kazao kako bi eksplozija “majke svih bombi” bila “nalik nuklearnom napadu bilo kome tko živi na tom području”.

Prvi put korištena u borbi

Ovo je prvi put da je “majka svih bombi” korištena u borbi, a njezino bacanje odobrio je američki general John Nicholson.

Sigurnosna situacija u Afganistanu i dalje je neizvjesna. Brojne militantne skupine bore se za teritorij nakon više od 15 godina od američke invazije kojom je zbačena talibanska vlada.

General John Nicholson, zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, istaknuo je kako je bomba bačena na sustav spilja i bunkera u kojima su smješteni borci Islamske države u Afganistanu. Ne zna se koliku je štetu ona proizvela.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktualnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD “ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području”.

Bomba bačena u okrugu u kojem je prošlog tjedna ubijen američki vojnik

Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države.
 

 
“SAD ozbiljno shvaća borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili”, naglasio je Spicer.

Otkrio je kako je bomba koju je opisao kao “veliko, moćno i precizno navođeno” oružje bačena u oko 19 sati po lokalnom vremenu, te da je SAD poduzeo sve potrebne mjere kako bi izbjegao stradanje civila i kolateralnu štetu.

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti Islamske države u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500.

Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD.

Trump je “vrlo ponosan” jer je bacio “majku svih bombi” na Afganistan

Donald Trump je izjavio da je “vrlo ponosan” zbog bacanja “majke svih bombi” na Afganistan, piše Independent.

SAD su iz teretnog aviona bacile najveću nenuklearnu bombu ikada korištenu u pokrajinu Nangarhar pokraj pakistanske granice, zabačeno područje gdje je operirao ISIS.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je izjavio da su meta bili tuneli i spilje u kojima su se ISIS-ovci “slobodno kretali”.

Trump je pohvalio američku vojsku i rekao da je misija bila “vrlo uspješna”.

“Imamo najveću vojsku na svijetu, a ja joj dajem potpune ovlasti”

“Svi znaju što se točno dogodilo, a ja dajem ovlasti svojoj vojsci. Imamo najveću vojsku na svijetu i obavila je svoj posao kao obično, pa smo im dali potpune ovlasti”, izjavio je Trump.

Naredbu je potpisao general Joseph Votel i Pentagon je potvrdio da je general John Nicholson u siječnju “dobio ovlast” za napad na ISIS Khorosan, kako se tamošnji teroristi nazivaju.

Još uvijek nije jasno je li napad bio dio “potpunih ovlasti” ili posebna Trumpova naredba generalu Nicholsonu.

Pogledajte cijelo izvješće američke TV:
 

 

(index.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,