Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NOVI BIZNIS U MAKEDONIJI: U Ohridu LEGALNO ni─Źu polja marihuane za proizvodnju ulja od kanabisa

NOVI BIZNIS U MAKEDONIJI: U Ohridu LEGALNO ni─Źu polja marihuane za proizvodnju ulja od kanabisa

ohrid-marihuanaAmeri─Źka tvrtka otvorila je u Ohridu pogon za uzgajanje konoplje i proizvodnju ulja od kanabisa za medicinske potrebe, prenijeli su lokalni mediji

Kako je priop─çeno, u pogonu koji se nalazi u krugu nekada┼ínje tvornice “Ohis” ve─ç radi 15 radnika, a plan je da do kraja godine bude zaposleno 50, a u sljede─çih pet godina 200 radnika.

Objekt povr┼íine 2.000 ─Źetvornih metara je u potpunosti renoviran kako bi postao prvi moderni pogon u Makedoniji s licencom za uzgajanje medicinskog kanabisa i izvoz ulja od kanabisa u zemlje Europe.

“Samo nekoliko zemalja na svijetu ima zakonsko pravo da uzgaja i izvozi medicinski kanabis, a sada je Makedonija jedna od njih i to nas ─Źini novom destinacijom za ovu brzorastu─çu industriju”, rekao je makedonski ministar bez portfelja Jerry Naumov.

Ministar zdravstva Makedonije Nikola Todorov je istaknuo da otvaranjem pogona u Ohridu Makedonija postavlja temelj za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe.

Kompanija ─Źiji je jedan od osniva─Źa Makedonac koji ┼żivi u SAD, navela je da planira proizvoditi 20 razli─Źitih proizvoda od kanabisa, ovisno o potrebama makedonskog i europskog tr┼żi┼íta, a o─Źekuje se da prvi proizvod ima krajem kolovoza.

Todorov je istaknuo da je, pored te tvrtke, još nekoliko tvrtki podnijelo zahtjeve za dobivanje dozvole za uzgajanje konoplje za medicinske svrhe, kao i da je za jednu od njih postupak izdavanja dozvole u finalnoj fazi.

U Makedoniji je zakonom dopuštena proizvodnja i prodaja proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, a do sada je prodano oko 10.000 pakiranja ulja, supozitorija i masti napravljenih u skopskoj tvornici Replek, koji se izdaju bez recepta.
 

 
(kurir.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,