Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼áTO SE DOGA─ÉA? Deseci tisu─ça Ma─Ĺara u prosvjedu na ulicama Budimpe┼íte podr┼żalo George Sorosa

┼áTO SE DOGA─ÉA? Deseci tisu─ça Ma─Ĺara u prosvjedu na ulicama Budimpe┼íte podr┼żalo George Sorosa

budimpesta-prosvjedDeseci tisu─ça Ma─Ĺara prosvjedovali su u nedjelju u Budimpe┼íti protiv novog zakona koji bi mogao dovesti do zatvaranja uglednog Srednjoeuropskog sveu─Źili┼íta (CEU), koje financira ameri─Źki milijarder George Soros

Zakon prihva─çen 4. travnja donosi niz novih pravila za djelovanje sveu─Źili┼íta. Zakon je prihva─çen velikom ve─çinom glasova, a iza njega stoji vladaju─ça konzervativna desni─Źarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana, ┼żestokog kriti─Źara liberalnih organizacija civilnog dru┼ítva koje financira Soros.

Njime se predvi─Ĺa uskra─çivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Ma─Ĺarskoj ne raspola┼żu kampusom u domicilnoj zemlji. CEU, koji djeluje samo u Budimpe┼íti, jedino je me─Ĺunarodno sveu─Źili┼íte koje nema kampus i negdje drugdje.

Stotine intelektualaca kritizirale zatvaranje sveu─Źili┼íta

Zakon su kritizirale stotine uglednih intelektualaca iz ─Źitavog svijeta, kao i Europska unija i SAD.

Ma─Ĺarski predsjednik Janos Ader mora potpisati zakon kako bi on stupio na snagu, a to se o─Źekuje u ponedjeljak. Prosvjednici su pozvali Adera da suspendira zakon. “┼áto Ader treba u─Źiniti? VETO!”, izvikivali su prosvjednici. “Slobodna zemlja, slobodna sveu─Źili┼íta!”.

Zakon o─Źito cilja na CEU, anglofonu ustanovu osnovanu u Ma─Ĺarskoj ubrzo nakon pada komunizma koja promovira “dobro upravljanje, trajan razvoj i dru┼ítvenu preobrazbu”.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja. Svrstava se me─Ĺu 50 najboljih ustanova na svijetu za politi─Źke znanosti, po poretku QS World University Rankings.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,