Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija ima pravo udariti ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima koji im pomažu

Rusija ima pravo udariti ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima koji im pomažu

putin-generaliPoslije ameriÄkih napada na zrakoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu Rusija suspendira memorandum o sprjeÄavanju incidenata i osiguravanju letova avijacije tijekom operacije u Siriji, koji je zakljuÄen s Washingtonom, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova

“Polazeći od toga, Rusija ne smatra da je potrebno i ispravno da se poÅ¡tuju ranije zakljuÄeni sporazumi sa SAD i suspendira Memorandum o spreÄavanju incidenata i osiguravanju letova zrakoplovstva tijekom operacija u Siriji”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

PraktiÄno, to znaÄi da Rusija može udariti bez upozorenja ne samo po teroristima, nego i po amerikancima, ako im pomažu.

Moskva poziva Vijeće sigurnosti UN da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se u priopćenju, piše Sputniknews.

“Pozivamo Vijeće sigurnosti UN održati hitan sastanak kako bi se razmotrila trenutna situacija”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ni ne potrudivÅ¡i se da neÅ¡to saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv meÄ‘unarodnog terorizma”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

“Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromiÅ¡ljen pristup koji samo pogorÅ¡ava postojeće probleme u svijetu i stvara prijetnju za meÄ‘unarodnu sigurnost. Samo prisustvo ameriÄkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez suglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Vijeća sigurnosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano krÅ¡enje meÄ‘unarodnog prava “, istiÄe se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da ako se ranije to objaÅ¡njavalo “zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan Äin agresije protiv suverene Sirije”.

“Postupci koje su danas poduzele SAD joÅ¡ viÅ¡e naruÅ¡avaju rusko-ameriÄke odnose”, piÅ¡e u priopćenju.

AmeriÄka vojna akcija u Siriji predstavlja pokuÅ¡aj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu koji se nalazi na rubu humanitarne katastrofe, priopćilo je Ministarstvo.

“Nema sumnje da vojna akcija SAD takoÄ‘er predstavlja pokuÅ¡aj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu, gdje je u akcijama koalicije koju predvode SAD poginulo stotine civila i pojaÄava se humanitarna katastrofa”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je oÄito “da je napad ameriÄkim krstarećim raketama unaprijed pripremljen”.

“Svakom struÄnjaku je jasno da je odluka o napadu donesena u Washingtonu prije dogaÄ‘aja u Idlibu, koji su jednostavno iskoriÅ¡teni kao izgovor za demonstraciju sile”, istaknuli su u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije.

U noći izmeÄ‘u Äetvrtka i petka Sjedinjene Države su lansirale viÅ¡e od 50 raketa “Tomahawk” na sirijski vojni aerodrom u Å airatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,