Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija ima pravo udariti ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima koji im pomažu

Rusija ima pravo udariti ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima koji im pomažu

putin-generaliPoslije američkih napada na zrakoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu Rusija suspendira memorandum o sprječavanju incidenata i osiguravanju letova avijacije tijekom operacije u Siriji, koji je zaključen s Washingtonom, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova

“Polazeći od toga, Rusija ne smatra da je potrebno i ispravno da se poštuju ranije zaključeni sporazumi sa SAD i suspendira Memorandum o sprečavanju incidenata i osiguravanju letova zrakoplovstva tijekom operacija u Siriji”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Praktično, to znači da Rusija može udariti bez upozorenja ne samo po teroristima, nego i po amerikancima, ako im pomažu.

Moskva poziva Vijeće sigurnosti UN da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se u priopćenju, piše Sputniknews.

“Pozivamo Vijeće sigurnosti UN održati hitan sastanak kako bi se razmotrila trenutna situacija”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ni ne potrudivši se da nešto saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv međunarodnog terorizma”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

“Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svijetu i stvara prijetnju za međunarodnu sigurnost. Samo prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez suglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Vijeća sigurnosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava “, ističe se u priopćenju.


Ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da ako se ranije to objašnjavalo “zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan čin agresije protiv suverene Sirije”.

“Postupci koje su danas poduzele SAD još više narušavaju rusko-američke odnose”, piše u priopćenju.

Američka vojna akcija u Siriji predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu koji se nalazi na rubu humanitarne katastrofe, priopćilo je Ministarstvo.

“Nema sumnje da vojna akcija SAD također predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu, gdje je u akcijama koalicije koju predvode SAD poginulo stotine civila i pojačava se humanitarna katastrofa”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je očito “da je napad američkim krstarećim raketama unaprijed pripremljen”.

“Svakom stručnjaku je jasno da je odluka o napadu donesena u Washingtonu prije događaja u Idlibu, koji su jednostavno iskorišteni kao izgovor za demonstraciju sile”, istaknuli su u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije.

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Države su lansirale više od 50 raketa “Tomahawk” na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,