Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Norve┼íko istra┼żivanje potvrdilo vezu izme─Ĺu narkolepsije i cjepiva protiv gripe

Norve┼íko istra┼żivanje potvrdilo vezu izme─Ĺu narkolepsije i cjepiva protiv gripe

narko-cjepivoZnanstvenici u Norve┼íkoj su potvrdili vezu izme─Ĺu narkolepsije i cjepiva protiv gripe, navodi se u istra┼żivanju provedenom na norve┼íkog Instituta za javno zdravstvo

Studija je pokazala da postoji pove─çan rizik od narkolepsije kod djece i mladih koji su primili cijepivo protiv gripe tijekom pandemije H1N1 u 2009. godini.

Narkolepsiju je neurolo┼íki poreme─çaj koji naru┼íava ciklus spavanja i ─Źesto ga karakterizira dnevna pospanost i iznenadni ulazak u san, pi┼íe Sciencenordic.

Ukupno 72 osobi u dobi od pet do 26 je bilo dijagnosticirana narkolepsija u Norve┼íkoj koja je tada imala pet milijuna stanovnika izme─Ĺu 2009. i kraja 2012. godine, a njihova prosje─Źna starost je bila 12 godina kada su se pojavili simptomi.

Me─Ĺu tih 72, 56 je bilo cijepljeno, a 16 nije. To zna─Źi, naravno, da su necijepljene osoba tako─Ĺer imale odre─Ĺeni rizik od narkolepsije.

Zavod i drugi javni zdravstveni du┼żnosnici su u Norve┼íkoj preporu─Źali cijepljenje za veliki dio stanovni┼ítva u jesen 2009. godine.

Pet puta ve─çi rizik

U follow-up studiji u trogodi┼ínjem razdoblju utvr─Ĺeno je da oni koji su bili cijepljeni su imali pet puta ve─çi rizik od razvoja narkolepsije, za razliku od onih koji nisu bili cijepljeni protiv gripe. Istra┼żivanje je provedeno od strane lije─Źnika i istra┼żiva─Źa Lili Trogstad i od strane sveu─Źili┼íta i instituta.

Direktor Norveškog instituta za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg se nedavno u komentarima osvrnula i na pitanje cjepiva protiv svinjske gripe. Rekla je da će Institut biti u sukobu sa neizvjesnošću i medicinskim neslaganjima u svezi cjepiva više nego njegovi glasnogovornici u 2009. i 2010. godini.


Rana upozorenja od strane susjeda

Narkolepsiju je vrlo problemati─Źna bolest za one koji ju imaju, ali na sre─çu ona je rijedak poreme─çaj.

ÔÇ×Ubrzo nakon ┼íto je pandemija zapo─Źela, dobili smo signale iz ┼ávedske i Finske da je nekoliko djece bilo pogo─Ĺeno sa narkolepsijom, a sumnjalo se na Pandemrix cjepivoÔÇŁ, ka┼że Lili Trogstad.

To je razlog za┼íto su istra┼żiva─Źi po─Źeli registrirati slu─Źajeve poreme─çaja kod djece i odraslih sve do dobi od 30 godina u Norve┼íkoj.

ÔÇ×Na┼íi rezultati vi┼íeg rizika korespondiraju s onima u drugim zemljamaÔÇŁ, ka┼że ona.

Osam mjeseci treba dok se simptomi se dogode

U prosjeku je trebalo osam mjeseci od trenutka primanja cjepiva protiv gripe sve dok se simptomi narkolepsije ne poka┼żu.

Norve┼íko istra┼żivanje obuhvatilo je ukupno 1,6 milijuna djece, adolescenata i mladih u dobi do 30 godina. Gotovo 700.000 osoba u ovoj dobnoj skupini, ili 42 posto, prima cjepivo.

Malo manje od 60.000 osoba u Norve┼íkoj, ili 3,6 posto, je dobilo virus H1N1 gripe tijekom pandemije, izjavili su lije─Źnici. Istra┼żiva─Źi shvatiti da je daleko vi┼íe su pogo─Ĺeni s ovom svinjskom gripom, kao i ve─çina koji se razbolio ne jave lije─Źniku.

Više narkolepsijue i bez cjepiva protiv gripe

Ve─ça u─Źestalost narkolepsije nakon epidemije gripe tako─Ĺer je zabilje┼żena u zemljama u kojima je cijepljeno manje stanovni┼ítva, uklju─Źuju─çi Kinu i Dansku.

Cjepivo Pandemrix navodno smanjuje rizik od gripe od oko 70 posto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,