Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘BRITANIJA JE SPREMNA UĆI U RAT ZA GIBRALTAR, BRANIT ĆEMO GA POD SVAKU CIJENU!’ Šokantna eskalacija retorike nakon sporne odluke EU

‘BRITANIJA JE SPREMNA UĆI U RAT ZA GIBRALTAR, BRANIT ĆEMO GA POD SVAKU CIJENU!’ Šokantna eskalacija retorike nakon sporne odluke EU

britanija-gibraltarVelika Britanija ‘čvrsto’ je predana Gibraltaru i surađivat će s tim britanskim teritorijem na jugu Španjolske kako bi se osigurao najbolji mogući ishod pregovora o Brexitu – izjavila je u nedjelju britanska premijerka Theresa May

EU je u petak ponudio Španjolskoj pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom, dajući Madridu velike ovlasti nad britanskom enklavom kada ona više ne bude unutanje pitanje EU.

Španjolska je 1713. predala Gibraltar Britaniji, ali već dugo traži da joj se vrati.

Downing Street priopćio je da je May u razgovoru s glavnim ministrom Gibraltara Fabianom Picardom ponovila ‘čvrstu predanost’ tom teritoriju, njegovim stanovnicima i gospodarstvu.

Premijerka je rekla da nikada neće pristati na dogovor koji bi uključivao predaju Gibraltara pod suverenitet neke druge države bez slobodno i demokratski izražene volje stanovnika niti će ikada ući u proces pregovora o suverenitetu u kojima Gibraltar ne bi bio jedna od strana – rekla je glasnogovornica.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Datis nije u nedjelju želio govoriti o vetu oko Gibraltara, ali je stav EU o tom pitanju ocijenio pozitivnim.

Kada Velika Britanija napusti EU, europski partner je Španjolska i EU je u vezi Gibraltara stoga dužna uzeti u obzir španjolske stranu – rekao je Dastis u razgovoru za list El Pais.

Inače, britanski Daily Telegraph u nedjelju javlja da je lord Michael Howard, bivši vođa britanskih konzervativaca u vrijeme vladavine Tonyja Blaira, izjavio kako je Theresa May zbog Gibraltara spremna ići i u rat.

Ovoga tjedna prije 35 godina jedna druga premijerka poslala je vojsku na drugi kraj svijeta ne bi li obranila slobodu još jedne male skupine britanskih ljudi od nasrtaja jedne druge države u kojoj se govori španjolski, izjavio je Howard u intervjuu za Sky News, aludirajući na Margaret Thatcher i njezin rat za Falklande protiv Argentine.

Apsolutno sam siguran da bi i naša trenutna premijerka pokazala jednaku odlučnost, dodao je Howard.

Istovremeno, britanski ministar obrane Michael Fallon izjavio je da je Britanija Gibraltar spremna braniti do samog kraja.
 
(jutranji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,