Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRAVI DRŽAVNIK: Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov demonstrativno odbio primiti povjerenika EU – Johannesa Hahna

PRAVI DRŽAVNIK: Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov demonstrativno odbio primiti povjerenika EU – Johannesa Hahna

ivanov-hanMakedonski predsjednik Gjorge Ivanov nastavlja se držati kao državnik kome je sudbina vlastite zemlje na prvom mjestu

Kao neucjenjeni državnik.

Njegov kabinet je priopćio da se on neće sresti sa povjerenikom za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Johannes Hahnom i trojicom europoslanika koji borave u Skoplju.

Formalno objašnjenje glasi: predsjednik Ivanov se iz posjeta Mađarskoj vraća kasno navečer i ne postoje uvjeti da do susreta dođe. Međutim, “kasni povratak” iz Budimpešte je samo dobrodošli izgovor. Dojam je da Ivanov ne bi demonstrativno primio Hahna ni da se dosađuje u Skoplju.

Kabinet Ivanova je otkrio da je Samuelu Žbogaru, koji predstavlja EU u Skoplju, bilo prenijeto: da je predsjednik Makedonije svoje stavove izložio Hahnu 10. veljače i da su ti stavovi ostali nepromijenjeni.

Što je još važnije: da je Ivanov nedvosmisleno rekao Hahnu da mandat za formiranje vlade neće dati (Zoran Zaev) sve dok prethodno ne bude javno osuđena i odbačena platforma iz Tirane.

Kabinet Ivanova – da bude još jasnije što šef države misli o držanju i Europske unije i samog Hana povodom makedonske krize – još je (u njegovo ime) javno posavjetovao europskom povjereniku da u terminu koji je bio planirao za susret s njim primi predstavnike građanske inicijative “za zajedničku Makedoniju” koji se više od 20 dana na ulicama Skoplja i drugih makedonskih gradova protive nasilnoj, u Tirani isplaniranoj rekompoziciji svoje države.

Hahn se, inače, danas susreo sa albanskim liderima. U njegovoj pratnji su Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Knut Flekenstein.

Pomalo očajan Hahn je poslije razgovora s čelnikom albanske stranke Besa Bilalom Kasamijem napisao na Twitteru:

“Hitno je potrebna nova vlada da bi se krenulo s reformama. Nema vremena za gubljenje! Skoplju je, nakon posljednje sjednice Europskog vijeća, otvoren put u EU, ali sat već otkucava. Potrebno je liderstvo umjesto taktiziranja”, rekao je Hahn.

Dakle, poslije svega: “reforme”, “otvoren put u EU”, “liderstvo” …

U Bruxellesu i Berlinu očito misle da sa Ivanovom mogu golim pritiskom i na silu, da je albanska karta dobra za EU i da garantirano dobiva …

Ako u Makedoniji bukne, marionete Angele Merkel će opet tvrditi da to Rusija stoji iza Ivanova i da ona u svom interesu destabilizira i Makedoniju i Balkan.

U tom duhu će nešto žalosno mrmljati i ovaj Hahn i onaj Beogradu dragi David McAllister.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,