Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » UKINUO GLOBALISTI─îKO REKETARENJE: Donald Trump ubio UN-ovu inicijativu o klimatskim promjenama, prozivaju─çi ih ‘razra─Ĺenom podvalom’

UKINUO GLOBALISTI─îKO REKETARENJE: Donald Trump ubio UN-ovu inicijativu o klimatskim promjenama, prozivaju─çi ih ‘razra─Ĺenom podvalom’

trump-klima-zavjeraPredsjednik Trump se obru┼íio na globalno zatopljenje prozivaju─çi ga “razra─Ĺenom prijevarom” te je prisilio Ujedinjene narode da zaustave obvezno uzimanje sredstava od zemalja koji doprinese programu globalnih klimatskih promjena

Du┼żnosnici zemalja G20 koji su se sastali u petak objavili su da su ÔÇ×klimatske promjene van igre za sadaÔÇŁ nakon ┼íto je predsjednik Trump ukinuo stari plan Barack Obame i Angele Merkel za obveznim financijskim donacijama od raznih zemalja.

Na pitanje o smanjenju sredstava za programe globalnih klimatskih promjena, Mick Mulvaney, prora─Źunski direktor Trumpove vlade, rekao je novinarima: ÔÇ×mi smatramo da je to gubljenje (ameri─Źkog) novca.ÔÇŁ

ÔÇ×Mislim da je predsjednik bio prili─Źno jasan. Ne─çemo tro┼íiti novac na toÔÇŁ, rekao je.

Umjesto toga, novac ─çe se ulijevati u dugo zanemareivane projekte doma─çe infrastrukture, kao ┼íto su 100 milijuna dolara odobrene za krizu vode uzrokovanu frakiranjem u dr┼żavi Michigan.

Reuters izvje┼ítava: Opozicija iz SAD-a zajedno sa Saudijskom Arabijom i drugima, prisilila je Njema─Źku da ne odbaci referencu za program financiranja borbe protiv klimatskih promjena u odnosu na nacrt financija zemalja G20 i sredi┼ínji bankari sustav.


Slu┼żbeni sastanak G20 je inzistiralo u petak da njema─Źko predsjedni┼ítvo G20 zadr┼żi tekst o financiranju klimatskih promjena koje nailazi na otpor.

ÔÇ×Klimatske promjene su van igre za sadaÔÇŁ, rekao je du┼żnosnik, koji je tra┼żio da ne bude imenovan.

Na svojoj posljednjoj sjednici u srpnju 2016. u kineskom gradu Chengdu, financijski lideri G20 su rekli da poti─Źu sve potpisnike sporazuma u Parizu o klimatskim promjenama kako bi sporazum ┼íto je prije mogu─çe stupio na snagu.

No, ameri─Źki predsjednik Donald Trump, koji je du┼żnost preuzeo u studenom, prozvao je globalno zagrijavanje ÔÇ×prijevaromÔÇŁ koju je smislila Kina da bi na┼íkodila ameri─Źkoj industriji i obe─çao da ne─çe podr┼żavati klimatski sporazum u Parizu koji bi “trebao obuzdati rastu─çe temperature”.

Prema kineskom predsjedništvu G20, ministri financija su prošle godine pozvali sve vlade za provedbu financijske obveze preuzete u okviru Pariškog sporazuma i obećao da će nastaviti raditi na klimatskim financijama u 2017.

Trumpova administracija je u ─Źetvrtak predlo┼żila 31-postotno smanjenje prora─Źuna Agencije za za┼ítitu okoli┼ía, dok Bijela ku─ça nastoji eliminirati programa klimatskih promjena i skratiti inicijative za za┼ítitu kvalitete zraka i vode.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , ,